Anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG (neutralizanți)
Informații generale
Testul SARS-CoV-2 IgG cantitativ utilizează metoda de chemiluminescență (CLIA), pentru detectarea cantitativă a anticorpilor IgG, inclusiv a celor neutralizanți, împotriva SARS-CoV-2. Acești anticorpi pot fi dobândiți prin infecția cu SARS-CoV-2 sau prin vaccinare.
Testul folosește ca antigen proteina recombinantă S1-RBD (domeniul de legare la receptor din subunitatea S1 a proteinei spike), conform tehnologiei vaccinurilor aprobate sau în curs de dezvoltare care vizează sau includ S1-RBD cu scopul inducerii sintezei de anticorpi protectori.
Proteina spike este o glicoproteină structurală virală, transmembranară, formată din cele două regiuni: S1 și S2. S1 mediază recunoașterea și legarea de receptorul viral (ACE2) de pe celulele organismului gazdă. S2 facilitează fuziunea și pătrunderea virusului în celulă. RBD este porțiunea dominantă a S1, se leagă de receptorul ACE2 și este puternic imunogenă. Studiile efectuate arată că anticorpii față de RBD pot fi neutralizanți prin inhibarea legării virusului de receptor, justificând vizarea acestei proteine de către vaccinuri.
Recomandări pentru determinarea anticorpilor neutralizanți anti-SARS-CoV-2 IgG
Testul este util pentru determinarea răspunsului imun umoral după infecția cu SARS-CoV-2. În majoritatea cazurilor, anticorpii IgG devin detectabili începând cu ziua a 14-a de la apariția simptomelor, testul nefiind astfel util pentru un diagnostic al infecției acute sau pentru stabilirea contagiozității.
În urma programelor de vaccinare, determinarea anticorpilor neutralizanți IgG poate fi utilizată pentru:
- confirmarea obținerii imunității umorale post-vaccinale
- monitorizarea în timp a nivelului de anticorpi.
O posibilă utilitate a acestui test este în studii seroepidemiologice, pentru stabilirea prevalenței anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la nivelul diferitelor grupe populaționale sau profesionale și/sau pentru detectarea potențialilor donatori de plasmă convalescentă.
Până în prezent, nu se cunoaște însă care este durata persistenței anticorpilor anti-SARS-CoV-2 și nici care este nivelul titrului de anticorpi care conferă protecție față de o (re)infecție.
Un rezultat poate fi considerat fie pozitiv, fie negativ, indicând prezenţa sau absenţa anticorpilor IgG anti-SARS-CoV-2, în funcţie de valorile prag prestabilite ale testului şi valorile măsurate.
Rezultatul testului se va interpreta în context clinic, corelându-l cu istoricul medical și alte informaţii clinice, epidemiologice și paraclinice.
Performanțele tehnice testului SARS-CoV-2 IgG anti-S1-RBD
Studiile privind reacțiile încruscișate au arătat absența acestora în cazul anticorpilor față de microorganisme precum: coronavirusuri umane (229E, OC43, HKU1, NL63), virus Epstein Barr, cytomegalovirus, virus rubeolic, Parvovirus B19, herpes, virusul varicelo-zosterian, virusurile hepatice A, B, C, HIV, Influenza A și B, virusul respirator sincițial, adenovirus, Haemophilus influenzae b.
Performanţele clinice ale SARS-CoV-2 IgG anti-S1-RBD
- Sensibilitate clinică: 96.41% la mai mult de 21 zile de la confirmarea infecției prin metoda RT- PCR;
- Specificitate clinică: 99.9% pe un lot de 1995 persoane aparent sănătoase (inclusiv 43 femei gravide);
- Testul de neutralizare virală a demonstrat o corelație strânsă între nivelul anticorpilor și titrul de neutralizare al probei (coeficient de corelație Pearson = 0.81).
Pentru testul SARS-CoV-2 IgG cantitativ, metoda automată, chemiluminescenţa, valoarea predictivă pozitivă (PPV) a fost de 92.92% după 15 zile sau mai mult de la debutul simptomelor iar valoarea predictivă negativă (NPV) de 99.97%.
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminescence
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 2-8°C, > 3 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic