Laringita: ce este, de ce apare, cum se diagnostichează și cum se tratează
Laringita apare atunci când corzile tale vocale se infectează, se irită, sau sunt utilizate în exces. Mai precis, laringita este inflamarea laringelui, organul care acoperă corzile vocale și se află în partea superioară a gâtului. În funcție de gradul inflamației, laringita poate duce în cazurile ușoare la voce răgușită, iar în cazurile mai grave la dispariția temporară a vocii sau incapabilitatea temporară de a vorbi.
Află. în continuare, care sunt cele mai comune simptome ale laringitei, precum și cum să diferențiezi cauzele și să urmezi tratamentul corespunzător.
Cuprins articol
Cauzele laringitei
Laringele este o formațiune a sistemului respirator localizată în partea anterioară a gâtului, deasupra traheei. Rolul laringelui este de a acoperi corzile vocale, dar și de a conecta faringele cu traheea.
Laringita acută
Laringita acută este o afecțiune temporară ce poate fi cauzată fie de utilizarea excesivă a corzilor vocale, fie de o infecție. Acest tip de afecțiune respiratorie dispare atunci când cauzele sunt tratate.
Cauze ale laringitei acute:
- Infecții virale
- Infecții bacteriene
- Băuturi alcoolice
- Utilizarea excesivă a corzilor vocale (țipat, cântat tare)
Laringita cronică
Atunci când te expui pe termen lung la diverși iritanți, sau suferi de anumite afecțiuni frecvente, e posibil să te confrunți cu laringita cronică. Aceasta este, de obicei, mai severă și are un impact mai mare asupra calității vieții.
Printre cauzele laringitei cronice se numără:
- Expunerea frecventă la iritanți și chimicale (ex. fumul de țigară sau steroizii)
- Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
- Infecții frecvente ale sinusurilor
- Meserii care implică constant supra utilizarea corzilor vocale
Cele mai comune simptome ale laringitei
Simptomele laringitei sunt asemănătoare atât la adulți cât și la copii. Dacă ești afectat/ă de această afecțiune respiratorie, te poți aștepta la:
- Gât iritat și senzație de usturime
- Gât uscat
- Tuse seacă
- Nevoia constantă de a-ți ”curăța” gâtul
- Răgușeală
- Dificultate în a vorbi sau pierderea temporară a vocii
Din păcate, laringita rareori vine singură. De obicei însoțește alte afecțiuni respiratorii precum răceli, gripe sau bronșite. Răgușeala tinde să apară după câteva zile, ca urmare a usturimii în gât și a simptomelor de strănut și tuse. Infecțiile bacteriene ale căilor respiratorii (bronșitele) sau ale plămânilor (pneumoniilor), pot de asemenea cauza laringită. Atunci când laringita ta se datorează unei infecții, vei avea parte și de următoarele simptome:
- Durere de cap
- Febră
- Glande umflate
Laringita la copii
Copii au un risc crescut de a fi afectați de laringită mai ales atunci când petrec mult timp cu alți copii. E cunoscut faptul că infecțiile virale și bacteriene se răspândesc foarte repede în rândul celor mici. Laringita nu este o excepție, mai ales că activitățile celor mici includ deseori cântat, iar în restul timpului sunt predispuși să-și utilizeze în mod excesiv corzile vocale (plâns, țipat).
În cazul în care observi că vocea copilului tău este puțin răgușită sau slăbită, asigură-te că face tot posibilul pentru a-și odihni corzile vocale. Hidratarea este extrem de importantă în aceste cazuri, mai ales dacă este vorba de o infecție virală.
Dacă simptomele de laringită nu trec în două săptămâni sau dacă apar simptome mai îngrijorătoare, fă o vizită la pediatru. Acesta îți va recomanda analizele necesare pentru a depista tipul de laringită și îți va putea prescrie ulterior, dacă este nevoie, tratamentul necesar (ex. antibiotice).
Epiglotita
Sunt anumite simptome care te avertizează că cel mic poate suferi de o infecție bacteriană serioasă, denumită epiglotită. Epiglotita poate fi fatală în cazul în care nu este tratată la timp. Din fericire, datorită vaccinării împotriva Haemophilus influenzae tip B, afecțiunea este aproape eradicată la copii. Fii atent/ă însă la următoarele simptome și apelează de urgentă la medic în cazul în care le observi la copilul tău o combinație de:
- Probleme la respirat și nevoia de a se apleca în față pentru a putea respira
- Dificultăți la înghițire
- Hipersalivație
- Sunete înalte și zgomotoase în timpul respirației
- O voce înfundată, greu de înțeles
- Febră
Aflat la spital, copilul tău poate primi tratamentul necesar (de obicei antibiotice administrate intravenos, glucocorticoizi și dexametazonă) pentru a se face bine.
Când să mergi la doctor
Chiar dacă majoritatea cazurilor de laringită nu sunt grave și pot fi tratate acasă, există anumite scenarii în care trebuie să mergi la doctor.
Spre exemplu, există situații în care deși simptomele indică spre laringită, sunt conectate de fapt cu alte afecțiuni. Mai concret, du-te la doctor dacă ai:
- Leziuni stomacale precum ulter
- Chisturi sau noduli la corzile vocale
- Dificultăți la înghițire
- Tuse cu sânge
- Febră care nu scade cu tratament
- Durere foarte mare în gât
Cum se diagnostichează laringita
De cele mai multe ori, diagnosticul se poate face chiar de către tine, acasă, ca urmare a simptomatologiei. Dacă ai dureri și usturmi în gât însoțite de răgușeală și tuse, sunt șanse mari să suferi de laringită. Dacă simptomele cedează într-o săptămână sau două, nici nu va fi nevoie de mergi la doctor. În cazul în care simptomele persistă, sau sunt însoțite de simptome mai alarmante, medicul tău va urma, probabil, următorii pași:
Exsudat faringian: ți se va recolta o probă ce va fi analizată microbiologic pentru identificarea agentului infecțios și stabilirea tratamentului antibiotic.
Exsudat faringianLaringoscopie: cu ajutorul unei camere foarte mici cu un endoscop, medicul tău va putea să vizualizeze mult mai în detaliu corzile tale vocale.
Biopsie: în cazul în care ai un nodul sau o umflătură la nivelul corzilor vocale.
De cele mai multe ori însă, medicul tău va opta pentru un examen fizic, însoțit de o simplă anamneză.
Tratament pentru laringită
Laringita cauzată de infecții virale va trece, de obicei, în una-două săptămâni. În primă fază, e recomandat să faci un repaus vocal pentru a reduce inflamația corzilor vocale. De asemenea, poți ajuta la reducerea simptomelor asigurându-te că:
- Bei lichide suficiente pentru a evita uscarea gâtului. Evită însă lichidele prea fierbinți deoarece și acestea pot contribui la iritarea laringelui.
- Foloșesti un umidificator sau faci băi/dușuri fierbinți mai lungi.
- Eviți să vorbești în șoaptă crezând că îți menajezi gâtul, deoarece șoptitul îți poate afecta, la fel de tare, corzile vocale.
- Eviți să utilizezi decongestionante, deoarece îți pot usca gâtul.
De asemenea, este puternic indicat să renunți la fumat și să eviți băuturile alcoolice. Acestea sunt printre agenții iritanți care îți pot prelungi perioada de recuperare.
În anumite situații în care simptomele sunt mai grave sau mai supărătoare, medicul tău îți poate recomanda și anumite tratamente precum:
- Antibiotice: dacă, în urma exsudatului faringian, se ajunge la concluzia că ai o infecție bacteriană.
- Antimicotice: dacă laringita este legată de o infecție fungică precum candida.
- Corticosteroizi: pentru a reduce inflamația.
- Analgezice: dacă laringita vine cu un disconfort foarte mare, anumite analgezice precum ibuprofenul te pot ajuta să ușurezi o parte din simptome.
Metode de prevenție
Chiar dacă nu poți evita complet infecțiile respiratorii precum laringita, există anumite măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a minimiza riscurile.
- Evită contactul cu persoane răcite.
- Spală-te des și conștiincios pe mâini pentru a evita o infecție virală respiratorie.
- Menajează-ți corzile vocale și nu le utiliza în exces.
- Evită agenții iritanți precum țigările sau dispozitivele de vaping.
- Hidratează-te constant pentru a evita uscarea corzilor vocale.
- Verifică nivelul de umiditate din casă și încearcă să menții valorile în limitele recomandate de 30 - 50%, în corelație cu valorile temperaturilor de afară.
Bibliografie
https://www.webmd.com/cold-and-flu/what-is-laryngitis https://www.health.harvard.edu/a_to_z/laryngitis-a-to-z https://medlineplus.gov/ency/article/001385.htm https://www.healthline.com/health/laryngitis-2#see-a-doctor