Arsura solară – când expunerea îndelungată la soare este dăunătoare?
Cuprins articol
Generalități
Expunerea la razele utraviolete fără utilizarea cremelor de protecție poate deteriora pielea după doar 15 minute. Cu toate acestea, pot trece până la 12 - 24 de ore până când va apărea efectul complet al expunerii la soare la nivelul tegumentelor.
Experții de la Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC) afirmă că orice modificare de culoare a pielii, în urma expunerii solare indică deteriorarea pielii produse de radiațiile UV.
Cum apare arsura solară?
Arsura solară apare în momentul în care cantitatea de expunere la radiaţiile UV depăşeşte capacitatea melaninei de a proteja tegumentele. Melanina este pigmentul protectiv al pielii. În urma expunerii la soare, pielea se protejează accelerând sinteza de melanina.
Cantitatea de melanină este determinată genetic, dar majoritatea persoanelor nu produc suficientă melanină pentru a le protejeza pielea. Astfel, radiaţiile UV determină arsură tegumentară, cu apariţia durerii locale, roșeței şi a tumefierii. La persoanele care au tenul deschis la culoare, arsura solară poate să apară după doar 15 minute de expunere la soare în orele amiezii, în schimb ce persoanele cu tenul mai închis la culoare pot tolera aceeaşi expunere câteva ore.
Ce sunt radiațiile UV?
Radiațiile UV sunt radiații electromagnetice emanate de soare. Acestea ajung pe pământ sub formă de raze vizibile, infraroșii.
- Razele ultraviolete A (UVA) au lungimi de undă între 320 și 400 nm.
- Razele ultraviolete B (UVB) au lungimi de undă între 280 și 320 nm.
- Razele ultraviolete C (UVC) au lungimi de undă între 100 și 280 nm.
Doar razele de tip UVA și UVB ajung pe suprafața pământului, în timp ce razele UVC sunt absorbite în atmosferă.
Razele UVB reprezintă cel mai mare pericol pentru cancerul de piele. Razele de tip UVA sunt responsabile de îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și pierderea elasticității. De asemenea, amplifică efectele nocive cauzate de razele UVB.
Care sunt factorii de risc a arsurii solare?
Deși toată lumea riscă ca după o expunere îndelungată la soare să sufere de arsuri, anumite persoane sunt mai predispuse. Spre exemplu, dacă ai un ten deschis la culoare, e indicat să folosești o cremă de protecție solară cu un factor mai mare. De asemenea, copiii și sugarii trebuie protejați suplimentar, iar pe lângă crema de soare trebuie să fie îmbrăcați corespunzător, având pielea acoperită.
Persoanele care se expun la soare între orele 10 și 16 sunt mult mai predispuse la arsuri solare, întrucât în acest interval razele soarelui sunt cele mai puternice.
Alți factori de risc includ anumite afecțiuni precum lupusul. De asemenea, persoanele care merg la solar prezintă un risc mai mare.
Care sunt semnele unei arsuri solare?
Dacă suferi de o arsură solară, e foarte probabil să-ți simți pielea foarte fierbinte, senzație care se înrăutățește la atingere.
În plus, în funcție de gravitatea arsurii, e posibil să resimți următoarele simptome:
- tegumente roșii, dureroase şi fierbinti la atingere
- apariția veziculelor care se pot sparge
- în cazul unei arsuri solare este severe, poate să apară: durerea de cap, febră, frisoane şi fatigabilitate (insolație), amețeală, crampe musculare
Cum putem preveni arsura solară?
Cel mai important ajutor în prevenția arsurilor solare este crema de protecție solară. Aceasta trebuie aplicată într-un strat generos cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea solară și trebuie reaplicată din 2 în 2 ore dacă transpiri excesiv sau intri în apă. Este important să folosești o cremă de protecție solară cu factor de protecţie de cel puţin 15. Unii medici recomandă chiar și un factor de protecție de cel puțin 30. Și, nu uita, crema de soare trebuie aplicată chiar și atunci când este înnorat, deoarece radiațiile solare pot pătrunde chiar și prin nori. Și nu uita să-ți protejezi și buzele cu ajutorul unui balsam cu protecție solară.
Atunci când este posibil, folosește haine care să îți acopere pielea sau chiar haine din materiale care au factor de protecție UV. Optează întotdeauna și pentru o pălărie care să îți protejeze atât fața, cât și gâtul și urechile. Evită șepcile care îți protejează doar anumite părți ale pielii. De asemenea, poartă ochelari de soare cu lentile care blochează razele UV.
Pentru a-ți crește sansele de a preveni arsurile solare, evită să stai direct în soare în intervalul orar 10 - 16. Dacă nu este posibil, caută să stai la umbră.
Cum se tratează arsura solară?
Nu există un tratament pentru arsura solară. Tratamentul poate fi de ajutor doar pentru atenuarea simptomelor de disconfort și durere, dar nu și pentru vindecarea pielii. De aceea, prevenția este esențială și nu ar trebui niciodată să uiți de crema de protecție solară.
Dacă se întâmplă totuși să suferi de arsură solară, există câteva măsuri pe care le poți lua:
- Aplică comprese reci pe zonele afectate sau fă o baie rece. Poți adăuga și bicarbonat de sodiu în apă pentru a ușura simptomele de usturime.
- Aplică o cremă de hidratare. Loțiunile sau gelurile cu aloe vera sunt indicate în acest caz, mai ales dacă au fost răcite în frigider înainte. Evită produse care conțin alcool, întrucât pot irita și mai tare pielea.
- Bea multă apă pentru a preveni deshidratarea.
- Dacă s-au format vezicule cu lichid, nu le sparge!
- Încearcă un exfoliant foarte blând pentru a ajuta corpul să scape de stratul de piele afectat. Nu uita să folosești în paralel o cremă hidratantă.
- Dacă durerea este mare, poți folosi o pastilă de durere de tip ibuprofen.
Bibliografie