Tromboza - cauze, simptome și tratament
Tromboza constă în formarea unui cheag de sânge. Acest cheag sau tromb migrează în cadrul sistemului circulator și poate determina ischemia anumitor zone din organism. Cele mai cunoscute patologii ce sunt cauzate de formarea trombilor sunt infarctul miocardic și atacul vascular cerebral.
- Tipuri de tromboză
- Cauzele trombozei
- Simptomele trombozei
- Diagnosticul trombozei
- Tratamentul trombozei
- Complicațiile trombozei
- Prevenirea trombozei
Cuprins articol
Tipuri de tromboză
Tromboza se clasifică în două categorii, în funcție de locul de formare a trombilor. Astfel, se întâlnește:
- tromboza venoasă; Trombii se formează la nivelul venelor, acele vase de sânge care transportă sângele la inimă.
- tromboza arterială;
Caracteristica trombozei arteriale este formarea trombilor la nivelul arterelor (vase sanguine care asigură transportul sângelui oxigenat către organe).
Cauzele trombozei
Cauzele trombozei venoase
Formarea trombilor poate fi determinată de o multitudine de factori. Printre principalii factori care cauzează apariția trombozei venoase se află:
- imobilizarea pentru un timp îndelungat;
- obezitatea;
- unele tulburări de coagulare;
- administrarea terapiei hormonale (anticoncepționale);
- sarcina;
- prezența unui cateter;
- existența unei proteze;
- fumatul;
- vârsta înaintată;
- lezarea unei vene;
- cancerul;
- afecțiunile pulmonare;
- patologia cardiaca.
Cauzele trombozei arteriale
Tromboza arterială mai este cunoscută și ca ateroscleroza. Această patologie se manifestă când la nivelul peretelui arterial se depune colesterol. Astfel, se formează o placă ce se poate desprinde în orice moment. În momentul desprinderii, la nivelul plăcii se formează un tromb. Când aceste structuri ajung în circulație, ele sunt cunoscute ca emboli. Embolii pot ajunge în diferite organe, unde obstrucționează vasele de sânge și reduc fluxul de sânge oxigenat. Ca urmare, țesutul nu primește suficient oxigen și apar fenomene de ischemie. Dacă obstrucția persistă, poate conduce la necroză (celulele țesutului sunt distruse).
Factorii de risc specifici trombozei arteriale pot fi:
- fumatul;
- diabetul zaharat;
- hipercolesterolemia;
- hipertensiunea arterială;
- obezitatea;
- imobilizarea prelungita;
- vârsta înaintată.
Nu trebuie neglijată nici contribuția genetică în cazul ambelor tipuri de tromboze. Astfel, cei care au persoane în familie care suferă de tromboză, au un risc mai mare de a dezvolta și ei această afecțiune. De asemenea, este mult mai probabil ca o persoană care a suferit un episod trombotic să dezvolte și în viitor episoade de tromboză.
Simptomele trombozei
Tromboza nu prezintă simptome caracteristice, dar pot fi prezente următoarele:
- durerea la nivelul membrului inferior (de obicei, durerea este la nivelul gambei);
- edem (umflarea) la nivelul locului dureros;
- senzația de amorțeală a unei zone a corpului;
- dureri precordiale.
Este important a consulta medicul de la apariția primelor semne de disconfort. În acest fel, se poate administra tratamentul adecvat într-un timp util și se evită apariția complicațiilor.
Diagnosticul trombozei
Pentru stabilirea diagnosticului este esențial ca pacientul să consulte medicul. Se realizează anamneza pacientului și examenul clinic detaliat. Pentru a confirma diagnosticul de tromboză este important a efectua unele investigații imagistice, precum:
- ecografia;
- tomografia computerizată;
- rezonanța magnetică nucleară;
- angiografia.
Medicul poate recomanda și unele analize de sânge. Printre acestea se află și testele care evaluează coagularea sângelui. Astfel, se poate stabili dacă pacientul are un risc de a forma trombi sau dacă există tulburări în procesul de coagulare.
Tratamentul trombozei
Tratamentul trombozei este stabilit de către medicul specialist și este specific fiecărui pacient. Astfel, în funcție de zona unde apare tromboza, se pot alege următoarele variante terapeutice:
tratamentul intervențional; Această metodă terapeutică este utilizată în cazurile avansate de tromboză. Presupune folosirea unui cateter, care ajunge la nivelul vasului de sânge obstruat. Ulterior, trombul este eliminat. Pentru a preveni colabarea vasului se montează un stent.
tratamentul trombolitic; Tromboliza constă în administrarea unei medicații destinate să dizolve trombul deja format.
Medicul va alege tratamentul cel mai potrivit fiecărui pacient. În stabilirea tratamentului se iau în considerare următoarele:
- vârsta pacientului;
- istoricul medical;
- comorbidități asociate.
Complicațiile trombozei
Tromboza reprezintă o afecțiune care poate genera complicații severe, mai ales dacă nu este tratată corespunzător sau în timp util. De aceea, recunoașterea semnelor de tromboză și prezentarea la medic sunt vitale. Printre principalele complicații care pot apărea se află:
- trombembolismul pulmonar;
- infarctul miocardic;
- accidentul vascular cerebral.
Prevenirea trombozei
Există mai multe metode pentru a preveni tromboza. În cazul persoanelor ce prezintă un risc ridicat de formare a trombilor, medicul specialist poate recomanda un tratament anticoagulant.
Suplimentar față de tratamentul medicamentos, se recomandă și tratament igieno-dietetic. Astfel, este indicat: a efectua exerciții fizice regulat; a evita sedentarismul pe perioade lungi; a avea o dietă săracă în grăsimi nesănătoase; a menține o greutate optimă; a renunța la fumat; a consuma alcool cu moderație; a menține valori normale ale tensiunii arteriale.
Tromboza este o afecțiune care poate genera complicații severe, cu risc letal. De aceea, este important ca de la apariția primelor semne (durere, edem, înroșire, senzație de amorțeală la nivelul unei zone a corpului și dureri precordiale sau dispnee) să se consulte medicul specialist. Acesta va indica cel mai optim tratament, în acest fel evitând apariția complicațiilor.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thrombosis, accesat la data 19.03.2022;
- www.healthdirect.gov.au, https://www.healthdirect.gov.au/thrombosis, accesat la data 19.03.2022;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22242-thrombosis, accesat la data 19.03.2022;
- www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/deep-vein-thrombosis-dvt/, accesat la data 19.03.2022;
- www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html, accesat la data 19.03.2022.