Rotavirus: o cauză frecventă a gastroenteritei
Cuprins articol
Ce este rotavirusul?
Rotavirusul este un agent patogen infecțios care reprezintă o cauză majoră de gastroenterită și diaree în rândul copiilor. Cei mai des afectați sunt copii ce au între 3 luni și 1 an jumătate. Adulții și bătrânii care au grijă de copii mici sunt și ei expuși unui risc mai mare.
Înainte de elaborarea vaccinului pentru rotavirus, majoritatea copiilor ajungeau să fie afectați cel puțin o dată până la vârsta de 5 ani.
Chiar dacă infecțiile cu rotavirus pot fi extrem de neplăcute pentru cei mici, majoritatea pot fi tratate acasă, atâta timp cât simptomele sunt în limite de siguranță. Trebuie să te asiguri că îi oferi copilului tău o hidratare cât mai bună.
Care sunt cauzele infecțiilor cu rotavirus?
Rotavirus este prezent în scaunul persoanei infectate cu câteva zile înainte de apariția simptomatologiei. Calea de transmitere este fecal-orală.
Infecțiile cu rotavirus apar la copii și persoanele care nu se spală pe mâini după ce folosesc baia sau la persoanele care nu se spală pe mâini după ce schimbă un scutec. În acest fel, virusul se poate împrăștia pe toate suprafețele atinse ulterior. Dacă ducem mâinile nesplălate la gură, nas sau ochi, sau atingem gura, nasul sau ochii copiilor, rotavirusul dispune de o cale de acces.
Rotavirusul poate supraviețui pe suprafețe care nu sunt dezinfectate chiar și săptămâni bune.
Care sunt simptomele infecției cu rotavirus?
Infecția cu rotavirus debutează de cele mai multe ori la 2-3 zile după expunere. Acestea se manifestă frecvent prin febră și vomă, urmată de 3 până la 8 zile de diaree apoasă. Infecția poate determina, de asemenea, dureri abdominale. La persoanele sănătoase, infecția cu Rotavirus poate fi asimptomatică.
Chiar dacă rotavirusul se poate trata acasă, sunt unele situații în care trebuie să faci o vizită la medic.
Copii:
- Diaree severă sau hemoragică
- Episoade frecvente de vomă cu durată mai mare de 3 ore
- Febră (39.4°C)
- Stare generală alterată, durere, iratibilitate
- Semne de deshidratare: mucoasă bucală uscată, plâns fară lacrimi, oligoanurie.
Adulți:
- Episoade frecvente de vomă (> 1-2 zile)
- Hematemeză (vărsătură cu sânge)
- Hemoragii oculte
- Febră (39.4°C)
- Semne de deshidratare: sete, mucoasă bucală uscată, oligo- sau anurie, slăbiciune, vertij.
Cum se diagnostichează infecția cu rotavirus?
Diagnosticul gastroenteritei cu rotavirus se bazează pe identificarea particulelor virale în materiile fecale, un test rapid imunocromatografic utilizat pentru detectarea calitativă a prezenței antigenelor de Rotavirus în materiile fecale umane.
Dacă medicul tău este aproape sigur că infecția se datorează unui rotavirus, poți efectua analiza specifică:
Rotavirus (coproantigen)În situația în care afecțiunea gastrointestinală poate fi datorată mai multor viruși sau bacterii, poți efectua un panel gastrointestinal care detectează o gamă largă de patogeni:
Panel gastrointestinal (bacterii, paraziti, virusuri) - PCR Panel bacterii enteropatogene Panel extins bacterii enteropatogene (PCR)Tratament rotavirus
Nu există medicamentație specifică pentru rotavirus, însă poți ameliora simptomele cu anumite medicamente prescrise de doctor. De asemenea, la nevoie, poți să suplimentezi cu minerale.
De obicei infecția cu rotavirus cedează în timp de o săptămână, perioadă în care este extrem de important să asiguri o hidratare intensă cu ajutorul apei și supelor. Evită în schimb sucul de mere, lactatele și zahărul, deoarece acestea pot înrăutăți simptomele.