Afecțiuni de primăvară la copii: cele mai comune boli și tratamentele corespunzătoare

Ce boli apar la copii primăvara, care sunt simptomele și cum poți să le tratezi

Primăvara vine cu o mulțime de provocări pentru sistemul imunitar, iar cei mici sunt printre cei mai expuși. Odată cu vremea caldă, aceștia încep să petreacă mai mult timp afară, în compania altor copii, ceea ce îi expune la noi bacterii și viruși. De asemenea, cei care frecventează creșele sau grădinițele întâmpină noi provocări care pot veni la pachet cu afecțiunile specifice copilăriei.

Chiar dacă bolile de primăvară sunt frecvente la copii, acestea nu sunt de speriat. Cu informațiile necesare, le poți identifica rapid și poți lua măsurile necesare pentru ca micuțul sau micuța ta să-ți revină cât mai repede. În continuare, vom prezenta unele dintre cele mai comune afecțiuni de primăvară la copii, alături de simptomele și opțiunile de tratament.

Afecțiuni de primăvară la copii: infecții respiratorii

Cele mai multe afecțiuni respiratori sunt cauzate de viroze precum răceli, însă există și cazuri în care sunt determinate de bacterii. Vestea bună este că, primăvara, virozele sunt mai comune, iar acestea se vindecă mai repede. Fie că este vorba de o simplă răceală, o gripă, de un virus respirator sincițial, o bronșită, sau o sinuzită, copilașul tău îți va reveni în una-două săptămâni.

Simptomele comune implică obstrucții și secreții nazale, tuse și febră ușoară. În cazul copiilor, aceste afecțiuni au manifestări blânde, iar recuperarea nu necesită un tratament special.

Cel mai important, ca în cazul tuturor afecțiunilor la această vârstă, este hidratarea, fie cu apă, fie cu ceaiuri. De asemenea, este important să eviți contactul cu alte persoane, mai ales persoane bolnave pe durata cât simptomele persistă. La nevoie, se poate face tratament cu aerosoli pentru a ameliora simptomele.

Dacă simptomele se agravează sau nu dispar, consultă un doctor cât mai repede.

Afecțiuni de primăvară la copii: gastroenterocolita

Gastroenterocolita este o infecție care se manifestă prin diaree, vărsături, dureri de stomac, crampe și pierderea apetitului. Este o afecțiune foarte contagioasă, cauzată de norovirus sau bacterii, cu o incidență mai mare și o simptomatologie mai pronunțată la bebeluși și copii mici. Cei mici sunt cei mai expuși la a contacta această boală, deoarece uită, de multe ori, să se spele corespunzător pe mâini și sunt mai mereu cu mâinile în gură. Primăvara, odată cu vremea frumoasă, aceștia sunt și mai neatenți, entuziasmați de joaca pe afară.

enter image description here

Cel mai mare pericol în cazul gastroenterocolitei este deshidratarea, de aceea trebuie să te asiguri că micuțul tău bea multă apă sau, la nevoie, că îi dai săruri de rehidratare conform indicațiilor medicului. Ferește-te de băuturi dulci, cu zahăr, întrucât acestea pot duce la și mai multă deshidratare. Dacă copilul tău refuză să bea apă sau să ia sărurile de rehidratare, poți încerca cu suc natural de mere.

Nu este necesar tratamentul medicamentos. Afecțiunea va trece în 7-10 zile.

Afecțiuni de primăvară la copii: varicela

Varicela este una dintre cele mai comune și cunoscute boli ale copilăriei. Aceasta este cauzată de virusul varicelo-zosterian și debutează undeva la 10 - 14 zile după expunerea la acest virus. Simptomul cel mai distinct al varicelei este apariția unei iritații cu bubițe mici, roșii, umplute cu lichid, care provoacă senzații de mâncărime acute. Alte simptome includ febră, pierderea apetitului, dureri de cap și o stare generală de oboseală.

Varicela se tratează acasă. Dacă copilul tău are varicelă, va fi nevoie să îl ții acasă, cel puțin 5-7 zile, sau până bubițele dezoltă crustă și încep să se vindece. În timpul tratamentului, asigură-te că micuțul/micuța ta bea multă apă. Dacă medicul tău îți recomandă, poți administra la nevoie paracetamol pentru febră. Pentru a împiedica scărpinarea, ai grijă ca unghiile copilului tău să fie tăiate și pune-i soșete/mănuși pentru a preveni zgârieturile în timpul somnului.

Afecțiuni de primăvară la copii: alergii

Alergiile de primăvară apar atunci când factori iritanți din mediu intră în organism prin ochi, nas sau gât, declanșând o reacție exagerată a sistemului imun. Primăvara, cel mai comun factor iritant este polenul de toate felurile. Pentru cei mici, alergiile pot fi foarte neplăcute și dificil de gestionat. Reacția alergică se poate declanșa în mai multe feluri, fie la nivelul pielii, al ochilor, în stomac, nas, sinusuri, gât sau plămâni. Reacțiile pot include:

  • Nas înfundat, strănut, secreții apoase
  • Senzație de mâncărimi în urechi/nas
  • Mâncarime la nivelul ochilor și secreții apoase
  • Piele roșie sau uscată
  • Iritații însoțite de mâncărimi
  • Simptome de astm precum dificultate în respirație și tuse

Diagnosticarea alergiilor se face prin teste de piele sau teste de sânge precum testul IgE Total. Tratamentul va depinde de rezultatele testelor de laborator, dar și de vârsta și istoricul medical al copilulul. Indiferent de specificul rezultatului, se recomandă evitarea factorului iritant determinat prin analize, atunci când este posibil.

Afecțiuni de primăvară la copii: conjunctivita

Deși cauza principală a ochilor roșii la copii este, de obice, un tip de alergie, în cazurile în care roșeața este acompaniată de secreții uscate, poate fi vorba de conjunctivită. Cel mai sigur mod de a verifica este printr-o vizită la medic.

Conjunctivita este cauzată de infecții virale sau bacteriene care originează la conjunctiva unui ochi, putând rapid contamina și celălalt ochi. Fiind o afecțiune foarte contagioasă, este important să te asiguri că prichindelul tău se spală conștiincios pe mâini, mai ales că cei mici au tendința de a se scărpina la ochi.

Dacă copilul tău este diagnosticat cu conjunctivită, e important să îl ții acasă, deoarece la creșă sau grădiniță riscă să dea afecțiunea și altor copii.

Conjunctivita bacteriană se tratează cu antibiotice, doar în urma analizelor și doar la recomandarea doctorului. După începerea tratamentului, acest tip de conjunctivită dispare de obicei în 1-2 zile. Simptomele conjunctivitei virală, însă, durează mai mult și trebuie lăsate să treacă prin toate fazele. Poți face diferența dintre cele două tipuri de conjunctivită analizând cum arată secrețiile din jurul ochiului. Conjunctivita bacteriană se caracterizează prin secreții abundente de culoare galben-verzuie, în timp ce conjunctivita virală tinde să aibă secreții apoase.

enter image description here

Cea mai indicată cale de acțiune este să contactezi un medic oftalmolog. Acesta te va ghida spre cea mai potrivită cale de tratament care, nu-ți face griji, este de cele mai multe ori ușoară și rapidă.

Afecțiuni de primăvară la copii: boala gură-mână-picior

Boala gură-mână-picior este cauzată de un virus și se manifestă prin apariția unor iritații în palme și pe tălpi, dar și a unor afte bucale, îndeosebi în spatele gâtului. La bebeluși, iritația poate apărea și în zona scutecului, dar și pe lungimea picioarelor și mâinilor. La fel ca multe dintre bolile copilăriei, boala debutează cu febră, dureri în gât și o stare generală proastă.

Tratamentul va depinde atât de gravitatea simptomelor, cât și de istoricul copilului tău și starea generală de sănătate. Ce e de ținut minte este că boala gură-mână-picior nu se tratează cu antibiotice, ci printr-o serie de măsuri menite să reducă simptomatologia.

Astfel, trebuie să te asiguri că prichindelul tău bea multe lichide, iar pentru a potoli febra copiilor peste 6 luni, poți apela la ibuprofen. Pentru a reduce durerile cauzate de aftele bucale, medicul îți poate recomanda un spray sau o apă de gură specială (nu utiliza apa de gură din magazin, poate cauza mai mult rău). Înainte de a-i da micuțului tău orice medicament, consultă-te cu pediatrul tău. De la începerea tratamentului recomandat de medic, simptomele ar trebui să dispară după 7 zile.

Pentru a preveni boala gură-mână-picior pe viitor, asigură-te că te speli foarte bine pe mâini înainte de a interacționa cu copilul tău sau/și învață-l să se spele singur cu rigurozitate, dacă este la vârsta la care o poate face.

Bibliografie

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P01857

https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Gastroenteritis_gastro/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282

https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/

https://www.drmarkrosenthal.com/what-are-the-most-common-respiratory-conditions-in-children.php

https://kidsdentalvisioncare.com/articles/does-your-child-have-pink-eye-or-allergies

Publicat la data de 28/04/2023.
Ultima actualizare 02/05/2023.
Articole similare
Totul despre Boala Lyme: Stadii, diagnostic, prevenție
Totul despre Boala Lyme: Stadii, diagnostic, prevenție
Boala Lyme: simptome, cauze, tratament

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, transmisă de căpușele din genul Ixodes, insectă care transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Deși majoritatea perso... Citește mai departe
Infecția cu Campylobacter - ce este, mod de transmitere, analize medicale utile
Infecția cu Campylobacter - ce este, mod de transmitere, analize medicale utile
Infecția cu Campylobacter

Ce este infectia cu Campylobacter? Infecția cu Campylobacter sau campylobacterioza este o infecție determinată de Campylobacter spp. Este una dintre cele mai frecvente ca... Citește mai departe
Virozele respiratorii - Tipuri, transmitere, tratament
Virozele respiratorii - Tipuri, transmitere, tratament
Virozele respiratorii - ce sunt, cum se transmit și cum se manifestă

Virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, întâlnite în rându... Citește mai departe
Descoperă toate articolele