Infecția cu Bartonella henselae (Boala ghearelor de pisică) - generalități, analize medicale

Infecția cu Bartonella henselae (Boala ghearelor de pisică) - generalități, analize medicale

Generalități

Boala ghearelor sau a zgârieturii de pisică este o boală infecţioasă, agentul patogen implicat implicat fiind Bartonella henselae (bacil mic, gram negativ, aerob).

Cum se transmite boala?

Infecţia se produce prin inoculare cutanată ca urmare a unei zgârieturi sau muşcături de pisică, mai frecvent pui de pisică cu vârsta sub 6 luni. Contactul cu pisicile a putut fi evidenţiat la 90-95% din pacienţii cu boala ghearelor de pisică. Rezervorul zoonotic pentru B. henselae este reprezentat de pisici. Boală la pisici are o durată scurtă şi este asimptomatică. Puricii sunt consideraţi vectorii care transmit bacteria intre pisici. Nu s-a evidenţiat transmiterea interumană a infecţiei. Cele mai multe cazuri apar toamna sau la începutul iernii, posibil asociat cu creşterea numărului de pisici şi infestarea cu purici din timpul verii.

După inoculare, în 7 – 12 zile de la zgârietură apare prima leziune tegumentară. Limfadenopatia apare în 5 – 50 (medie 12 zile) zile de la apariția leziunii tegumentare și poate afecta unul sau mai mulți ganglioni.

Cum se manifestă boala?

Principalul simptom al bolii este reprezentat de limfadenopatie. Aceasta se poate asocia și cu manifestări sistemice: febră, cefalee, splenomegalie, lipsa poftei de mâncare.

Analize medicale recomandate

Stabilirea diagnosticului se realizează pe baza datelor clinice (evidenţierea limfadenitei regionale acute sau cronice şi/sau a leziunii de inoculare), anamnestice (prezenţa în istoric a contactului cu pisici) şi de laborator (serologie pozitivă pentru B. henselae).

Bibliografie

Manual of childhood infections - The blue book - Oxford specialist handbooks in paediatrics

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Exudat faringian  - streptococ beta-hemolitic de grup A
Exudat faringian - streptococ beta-hemolitic de grup A
Ce trebuie să știm despre infecția cu streptococ beta-hemolitic de grup A

Faringita streptococică este o boală acută care debutează cu dureri de gât, febră, mialgii (dureri musculare), cefalee (dure... Citește mai departe
Infecția cu Clostridium difficile - Analize medicale recomandate
Infecția cu Clostridium difficile - Analize medicale recomandate
Infecția cu Clostridium difficile - Analize medicale recomandate

Ce este Clostridium difficile? Clostridium difficile este un bacil gram-pozitiv, sporulat, anaerob, care constituie una din cauzele... Citește mai departe
Ce este Bruceloza? Transmitere, simptome, tratament
Ce este Bruceloza? Transmitere, simptome, tratament
Bruceloza (Febra de Malta): mod de transmitere, simptome, diagnostic, tratament, profilaxie

Bruceloza este o boală zooantroponoză, care se caracterizează clinic prin febră intermitentă, afectarea si... Citește mai departe