Infecția cu Bartonella henselae (Boala ghearelor de pisică) - generalități, analize medicale

Infecția cu Bartonella henselae (Boala ghearelor de pisică) - generalități, analize medicale

Generalități

Boala ghearelor sau a zgârieturii de pisică este o boală infecţioasă, agentul patogen implicat implicat fiind Bartonella henselae (bacil mic, gram negativ, aerob).

Cum se transmite boala?

Infecţia se produce prin inoculare cutanată ca urmare a unei zgârieturi sau muşcături de pisică, mai frecvent pui de pisică cu vârsta sub 6 luni. Contactul cu pisicile a putut fi evidenţiat la 90-95% din pacienţii cu boala ghearelor de pisică. Rezervorul zoonotic pentru B. henselae este reprezentat de pisici. Boală la pisici are o durată scurtă şi este asimptomatică. Puricii sunt consideraţi vectorii care transmit bacteria intre pisici. Nu s-a evidenţiat transmiterea interumană a infecţiei. Cele mai multe cazuri apar toamna sau la începutul iernii, posibil asociat cu creşterea numărului de pisici şi infestarea cu purici din timpul verii.

După inoculare, în 7 – 12 zile de la zgârietură apare prima leziune tegumentară. Limfadenopatia apare în 5 – 50 (medie 12 zile) zile de la apariția leziunii tegumentare și poate afecta unul sau mai mulți ganglioni.

Cum se manifestă boala?

Principalul simptom al bolii este reprezentat de limfadenopatie. Aceasta se poate asocia și cu manifestări sistemice: febră, cefalee, splenomegalie, lipsa poftei de mâncare.

Analize medicale recomandate

Stabilirea diagnosticului se realizează pe baza datelor clinice (evidenţierea limfadenitei regionale acute sau cronice şi/sau a leziunii de inoculare), anamnestice (prezenţa în istoric a contactului cu pisici) şi de laborator (serologie pozitivă pentru B. henselae).

Bibliografie

Manual of childhood infections - The blue book - Oxford specialist handbooks in paediatrics

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Herpes oral: simptome, cauze, tratament
Herpes oral: simptome, cauze, tratament
Herpesul oral: transmitere, diagnostic, prevenire

Herpex Simplex (HSV) reprezintă o erupție veziculoeritemoasă grupată în buchet, cu caracter recidivant de cele mai multe ori. Infecția este determin... Citește mai departe
COVID-19 - transmitere, simptome și diferențe față de gripă
COVID-19 - transmitere, simptome și diferențe față de gripă
COVID-19 – cum se transmite, ce simptome are și cum îți dai seama că nu e gripă

Coronavirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri care pot infecta atât oamenii, cât și animalele. În caz... Citește mai departe
Coronavirus – cât timp supraviețuiește COVID-19 pe suprafețe și în aer
Coronavirus – cât timp supraviețuiește COVID-19 pe suprafețe și în aer
SARS-CoV-2 (COVID-19) - timp de supraviețuire, temperatură, umiditate, dezinfectanți

COVID-19 este o infecție determinată de un nou coronavirus care a apărut în Wuhan, China în decembrie 2019. S... Citește mai departe
Descoperă toate articolele