Poliomielita: cauze, transmitere, prevenție
Generalități
Poliomielita este o boală virală, contagioasă care poate determina paralizie, dificultăți respiratorii și poate fi chiar fatală. Este cauzată de un virus ARN (poliovirus).
Cum se transmite poliomielita?
Modul de transmitere este interuman prin contactul cu materii fecale contaminate. Persoanele care locuiesc în condiții cu igienă precară, fără acces la apă potabilă, se pot infecta prin consumul apei contaminate cu reziduuri umane care pot conține acest virus. Contagiozitatea virusului este atât de crescută încât persoanele care locuiesc împreună cu cineva infectat cu poliovirus au riscul de a dezvolta boala.
Este foarte important ca persoanele care au sistemul imunitar slăbit (de ex. HIV), copiii, femeile însărcinate să se vaccineze împotriva acestui virus. În cazul în care nu sunteți vaccinați nu este recomandat să călătoriți în zonele care există posibilitatea de fi expuși la poliomielită.
Cum se manifestă boala?
Simptomele inițiale pot include
- Febră
- Fatigabilitate
- Cefalee (durere de cap)
- Grețuri
- Dureri gastrice
În anumite cazuri poliomielita poate determina paralizie, care poate fi permanentă. Nu există tratament pentru poliomielită, poate fi prevenită doar prin imunizare (vaccinare).
Analize medicale pentru verificarea statusul imunitar (post vaccinare)
Anticorpi anti poliomielită (control de imunitate)