1,25 dihidroxi vitamina D
Generalităţi
Vitamina D (calciferol) aparţine unei familii de compuşi care contribuie la prevenirea şi tratarea rahitismului la copil sau a osteomalaciei la adult. Aceste două patologii sunt responsabile de demineralizarea ţesutului osos, ca urmare a unei insuficiente fixări a calciului şi fosforului la nivelul matricei proteice osoase.
Surse de vitamina D
- Exogenă - spre deosebire de alte vitamine, sursă majoră de vitamina D în organism nu este cea alimentară. În alimentaţie sunt prezente două forme principale: vitamina D3 (colecalciferol) - origine animală (peştele gras sau uleiul de peşte, ouă, diverse lactate, ficat) şi vitamina D2 (ergocalciferol) - origine vegetală.
- Endogenă - reprezintă sursă majoră (50 - 70 %) de vitamina D3, fiind sintetizată de celulele profunde ale epidermei sub acţiunea razelor ultraviolete.
Soarele este poate cea mai importantă sursă de vitamina D pentru organismul uman. Expunerea la soare asigură organismului necesarul de vitamina D. Sinteza vitaminei D prin expunerea la ultraviolete depinde de anotimp, latitudine, momentul zilei, prezența norilor, a poluării şi a factorilor de protecţie solară aplicate tegumentar. Cu cât factorul de protecţie solară aplicat la nivel cutanat este mai mare (FPS peste 8), cu atât sinteza de vitamina D este blocată, însă în vederea prevenirii cancerelor cutanate şi a arsurilor solare, asigurarea acestei protecții se impune. Se consideră că o expunere de 10 - 15 minute de două ori pe săptămână a feței, spatelui, braţelor sau picioarelor permite sinteza unei cantităţi adecvate de vitamina D.
Rol în organism
- este esenţială în menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, reglând absorbţia și utilizarea calciului şi fosforului în organism
- asistă sistemul imun, contribuind la producerea monocitelor (grup de celule albe care luptă împotriva infecţiilor) şi are un efect imunoreglator (având şi funcție imunosupresivă şi imunostimulatoare)
- contribuie la creşterea şi dezvoltarea normală a organismului, reglând utilizarea calciului la nivelul celulelor.
1,25-dihidroxi vitamina D este metabolitul natural cel mai activ al vitaminei D, producţia sa este strict reglată de concentraţiile serice ale calciului, fosforului și parathormonului (PTH). În timpul perioadelor de carență de calciu, 1,25 (OH)2 vitamin D reprezintă metabolitul cel mai important produs de rinichi. Aceasta se explică prin faptul că joacă un rol esențial în absorbţia activă eficientă a calciului şi fosforului, precum şi în metabolismul normal al acestor substanţe.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei14 zile la 2-8 °C, > 14 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența5/săptămână