Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Acid hipuric

Acid hipuric - metode și materiale folosite

  • Metoda
    Cromatografie lichidă de înaltă performanță
  • Material uzual
    urină post-expunere
  • Transport (temp. °C)
    2 - 8
  • Stabilitatea probei
    7 zile la 2-8°C, > 7 zile la -20°C
  • Cantitate minimă
    10 ml
  • Frecvența
    1/săptămână
97 lei

Despre analiză - Acid hipuric

Generalități

Acidul hipuric este un metabolit al toluenului, care se poate detecta la nivel urinar, după expunerea profesională sau accidentală la toluen. Cantităţi foarte mici de acid hipuric sunt excretate şi în urma expunerii la stiren .

Intoxicaţia cu toluen afectează sistemul nervos central, primele simptome fiind reprezentate de cefalee, vertij şi fatigabilitate. În concentraţii mai mari afectează funcţiile cerebrale complexe provocând euforie, confuzie, afectarea coordonării, afectarea vizuală şi chiar depresia sistemului nervos central.

Intoxicaţia cronică cu toluen este asociată cu simptome nespecifice: fatigabilitate şi ataxie; în cazuri individuale pot să apară tulburări cerebrale severe (afectarea auditivă, vizuală şi a vorbirii).

Semnificație clinică

Deşi acidul hipuric a fost mult timp utilizat ca şi indicator al expunerii la toluen, au apărut totuşi îndoieli în privinţa folosirii în acest scop, deoarece există surse endogene de producere, care sunt influenţate de dietă, medicaţie, consum de alcool etc.

Astfel, acidul hipuric urinar, marker-ul "tradiţional" al expunerii la toluen nu este suficient de sensibil pentru a separa persoanele expuse de cele neexpuse.
Un alt marker de biomonitorizare a expunerii la toluen ar putea fi o-cresol urinar care în mod normal nu se detectează la persoanele neexpuse, dar este mai puţin sensibil decât acidul hipuric (o-cresol

Descoperă toate articolele