Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Acizi biliari în scaun

Acizi biliari în scaun - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Fotometrie
 • Material uzual
  materii fecale (coprorecoltor fără mediu de transport)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  2 g
 • Frecvența
  La cerere
114 lei

Despre analiză - Acizi biliari în scaun

Testul este util pentru evaluarea pacienților cu sindromul colonului iritabil.

Înaintea efectuării testului, se recomandă ca pacientul pe o perioadă de 3 zile, să aibă o dietă cu cantități reduse grăsimi (100-150g/zi), să evite laxativele.

Acizii biliari sunt sintetizați din colesterol având rol emulsificator și în absorbția grăsimilor provenite din alimentație. Majoritatea acizilor biliari sunt reabsorbiți în intestinul subțire astfel încât doar 5 % se elimină prin materiile fecale. Acizii biliari primari (acidul colic și chenodezoxicolic) sunt metabolizați de bacteriile intestinale și transformați în acizi biliari secundari (acidul deoxicolic și litocolic). Acizii colic, chenodezoxicolic, acidul deoxicolic, litocolic și ursocolic reprezintă majoritatea acizilor biliari din scaun.

Malabsorbția acizilor biliari în intestinul subțire determină diaree prin modificarea mecanismului de secreție a apei și a clorului în intestin. Sindromul colonului iritabil este o afecțiune multifactorială care implică intestinul subțire. Se caracterizează prin crampe, senzație de balonare, diaree sau constipație.

Determinarea acizilor biliari în materiile fecale este utilizată pentru identificarea pacienților cu diaree cronică, care pot beneficia de terapia cu sechestranti de acizi biliari.

Descoperă toate articolele