Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Albumină urinară/Creatinină urinară (raport)

Albumină urinară/Creatinină urinară (raport) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Fotometrie & Imunonefelometrie / Fotometrie&Turbidimetrie
 • Material uzual
  urină spot
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  6 zile la 2-8°C
 • Cantitate minimă
  10 ml
 • Frecvența
  zilnic
45 lei

Despre analiză - Albumină urinară/Creatinină urinară (raport)

Generalități

Albumina este principala proteină plasmatică (> 50% din totalul proteinelor).

Rinichii previn pierderea albuminei în urină prin reabsorbţia activă a acesteia, dar o cantitate mică de albumină poate fi măsurată în urina persoanelor cu o funcţie renală normală.

Nivelul albuminei urinare este un indicator important al deteriorării funcţiei renale, fiind unul dintre markerii cheie ai bolii renale cronice. Creatinina este produsul metabolic al creatinei şi fosfocreatinei, ambele prezente aproape în exclusivitate în muschi. Creatinina este eliminată din sânge prin filtrare glomerulară, întreaga cantitate de creatinină filtrată fiind excretată în urină.

Deoarece majoritatea creatininei urinare derivă din filtrarea glomerulară, concentraţia creatininei reflectă concentraţia urinară per ansamblu.

Raportul albumină urinară / creatinină urinară (determinat din urina spot) estimează excreţia urinară a albuminei/24 h, fără a mai fi necesară colectarea urinei / 24h.

Indicații

Acest test este indicat pentru diagnosticul şi monitorizarea bolii renale. Modificări ale nivelului albuminuriei pot reflecta răspunsul la terapie şi riscul de progresie a bolii. O scădere a albuminei urinare poate fi asociată cu un prognostic mai bun.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele