Amilaza serică
Generalități
Amilazele sunt un grup de hidrolaze care degradează complexul carbohidraţilor în fragmente. Amilaza este produsă în principal de pancreasul exocrin (enzima este sintetizată de celulele acinare pancreatice şi apoi secretată în tractul intestinal). Amilazele sunt produse, de asemenea, de glandele salivare, mucoasa intestinului subţire, ovare, placentă, ficat, trompele uterine, muşchii scheletici.
În ser se găsesc izoenzimele pancreatice şi salivare.
Afectarea celulelor acinare pancreatice (pancreatita) sau obstrucţia ductului pancreatic (carcinom pancreatic, litiaza biliară) determină creşterea nivelului amilazei serice în intervalul de 12 ore de la debutul bolii. Deoarece amilaza este rapid eliminată de rinichi, nivelul seric revine la normal după aproximativ 48-72 de ore. Persistenţa afecţiunii va determina menţinerea unui nivel crescut al amilazei serice.
Semnificație clinică
Determinarea amilazei serice este un test sensibil, dar nespecific pentru afecţiunile pancreatice, un nivel crescut de amilază serică fiind întâlnit şi în alte afecţiuni, cum ar fi: perforaţii intestinale, ulcer gastric penetrant în pancreas, obstrucţii duodenale, parotidita. Sarcina ectopică şi cetoacidoza diabetică severă sunt asociate, de asemenea, cu hiperamilazemie.
Frecvent, pacienţii cu afecţiuni pancreatice cronice (ex. pancreatita cronică) însoţite de distrucţia celulelor pancreatice sau pacienţii cu necroză hemoragică pancreatică masivă nu prezintă niveluri crescute ale amilazei, datorită numărului scăzut de celule pancreatice rămase.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaFotometrie / Spectrofotometrie
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, < 1 an la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic