Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Apolipoproteina A1

Apolipoproteina A1 - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  Apo A1
 • Metoda
  Imunonefelometrie/Turbidimetrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  7 zile la 2-8°C, 3 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  À jeun (repaus alimentar de minim 12 ore)

35 lei

Despre analiză - Apolipoproteina A1

Generalități

Apolipoproteina A1 este componenta proteică principală a HDL (lipoproteine cu densitate înaltă), care reprezintă aproximativ 65% din totalul conţinutului proteic al HDL.

Apolipoproteina A1 activează lecitin colesterol aciltransferaza, enzima care catalizează esterificarea colesterolului. Colesterolul esterificat rezultat poate fi apoi transportat la nivel hepatic, metabolizat şi excretat.

Semnificație clinică

Persoanele cu modificări vasculare aterosclerotice prezintă frecvent niveluri scăzute ale apolipoproteinei A1. Un nivel scăzut al apolipoproteinei A1 poate fi considerat un factor de risc pentru dezvoltarea procesului de ateroscleroză.

Niveluri scăzute ale apolipoproteinei A1 apar de asemenea, în dislipoproteinemii, hepatită acută, ciroză hepatică şi la persoanele cu diabet tratat cu insulină.

Studiile efectuate au demonstrat faptul că determinarea apolipoproteinei A1 este utilă în evaluarea riscului de ateroscleroză, alături de determinarea HDL şi LDL colesterolului. Niveluri serice scăzute de HDL colesterol se corelează cu un risc crescut de boală arterială coronariană. Totuşi, s-a sugerat că determinarea apolipoproteinei A1 asigură o evaluare mai bună a riscului de boală arterială coronariană în comparaţie cu HDL.

Nivelul apolipoproteinei A1 se corelează, de asemenea, cu rata de supravieţuire şi cu factorii de risc pentru pacienţii cu infarct miocardic şi boală vasculară periferică.

Măsurarea apolipoproteinei A1 poate fi utilă şi în diagnosticul bolii Tangier (absenţa alfa-lipoproteinelor).

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele