Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

ASLO cantitativ

ASLO cantitativ - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Turbidimetrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)"
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Valori fals crescute de ASLO pot fi cauzate de nivele crescute ale lipoproteinelor serice la pacienții cu afecțiuni hepatice și de contaminarea probelor cu Bacillus cereus și Pseudomonas spp.

22 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - ASLO cantitativ

Generalități

Streptococii Beta hemolitici grup A produc o serie de toxine care pot acționa ca și antigene. Una dintre aceste exotoxine este streptolizina O.

Anticorpii anti streptolizina O permit aprecierea gradului de infecție datorată streptococilor Beta hemolitici. Nivelul ASLO crește la o săptămână de la infecție, cu un maxim la 2-3 săptămâni.

În absența complicațiilor/reinfecției, titrul ASLO revine la normal după 6-12 luni.

Manifestări clinice

Infecțiile cu streptococii de grup A pot fi urmate de complicații severe (cum ar fi reumatismul articular acut sau glomerulonefrita acută poststreptococică) care apar după o perioadă de latență a infecției (de aproximativ 10 zile în cazul glomerulonefritei, respectiv 20 de zile în cazul reumatismului articular acut).

Semnificație clinică

Nivelul crescut de ASLO indică o infecție acută sau recentă.

Răspunsul ASLO nu este prezent în toate cazurile. Astfel, doar 85 % dintre pacienții cu reumatism articular acut prezintă un nivel crescut.

Infecțiile cutanate, spre deosebire de infecțiile faringiene sunt asociate cu un răspuns ASLO slab. Pacienții cu glomerulonefrită acută secundară unei infecții streptococice cutanate au un raspuns imun atenuat la streptolizina O. În cazul acestor pacienți, se recomandă efectuarea unui test alternativ, cum ar fi anticorpii anti DNaza B (antistreptodornaza B, prezintă o sensibilitate mai crescută ca și ASLO).

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele