Cafeina (dozare)
Cafeină este o substanţă medicamentoasă cunoscută de publicul larg cu consumul de cafea sau ceai, pentru efectul de stimulare a sistemului nervos central, tradus prin creşterea motricităţii, a vigilenţei şi a stării de veghe.
Cafeină este rapid şi aproape complet absorbită în stomac şi în intestinul subţire, fiind distribuită în toate ţesuturile, inclusiv în creier, ca urmare a capacităţii sale de a străbate bariera hematoencefalică, bariera placentară şi chiar bariera sange-lapte.
O cantitate de cafeină ingerată din surse diverse, cu doze de peste 300 mg de cafeină sunt considerate doze mari şi pot genera efectele adverse cum ar fi: anxietate, agitaţie, tremurături ale extremităţilor, insomnie, tahicardie, extrasistole, palpitaţii, dureri anginoase, hiperaciditate gastrică şi diureza.
Farmacologia cafeinei în medicaţia topică
Cafeină a început să fie tot mai mult utilizată ca ingredient în produsele dermatocosmetice, cu scopul îmbunatăţirii aspectului pielii.
Principalele avantaje ale utilizării cafeinei în preparatele farmaceutice cu aplicare cutanată constau în prevenirea dezvoltării ţesutului adipos, stimularea drenajului limfatic, protecţia pielii faţă de leziunile fotoinduse şi efectul de stimulare a proliferării foliculare.
Cea mai mare cantitate de cafeină a penetrat pielea de pe frunte, urmată de pielea de pe braţ, regiunea retroauriculara şi, în final, pielea de pe abdomen.
Bibliografie
- Cristea AN. Tratat de Farmacologie, Editura Medicala, Bucuresti, 2008, 108-112.
- George SE, Ramalakshmi K, Mohan Rao LJ. A perception on health benefits of coffee. Crit Rev Food Sci Nutr. 2008;48(5):464-86.
- Parfitt K, Martindale W. Martindale: The Complete Drug Reference. Pharmaceutical Press, London, UK, 1999
Metode și materiale folosite
- MetodaLCMSMS
- Material uzualplasmă EDTA, centrifugată, decantată, separată de hematii (dop mov)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în 5 - 7 zile.