Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Calciu în urină

Calciu în urină - metode și materiale folosite

  • Metoda
    Fotometrie
  • Material uzual
    urină/24h
  • Transport (temp. °C)
    2 - 8
  • Cantitate minimă
    10 ml (se va specifica volumul urinar/24h)
  • Frecvența
    zilnic
  • Observații

    Se recomandă utilizarea unui recipient de plastic, fără capac metalic, în care se adaugă, dacă este posibil, 20-30 ml de HCl 6 mol/L, pentru prevenirea precipitării sărurilor de calciu.

    Pentru modul de recoltare a urinii/24 de ore, click aici.

14 lei

Despre analiză - Calciu în urină

Generalități

Calciul din organism (aproximativ 99%) este prezent la nivelul sistemului osos, restul fiind prezent în spaţiul intracelular extraosos sau în spaţiul extracelular.

Nivelul calciului sanguin este reglat de parathormon (PTH). Când concentraţia calciului scade, este stimulată eliberarea de PTH, care reglează nivelul acestuia prin creşterea absorbţiei intestinale, scăderea excreţiei urinare şi creşterea resorbţiei osoase.

Ionii de calciu influenţează contractilitatea inimii şi a musculaturii scheletice, fiind esenţiali pentru funcţionarea sistemului nervos. În plus, calciul joacă un rol important în coagularea sângelui şi mineralizarea osoasă.

Calciul este excretat atât prin urină, cât şi prin materiile fecale.

Semnificație clinică

Excreția urinară crescută de calciu se întâlneşte în hiperparatiroidism, intoxicaţia cu vitamina D, afecţiuni însoţite de distrucţie osoasă (cum ar fi mielomul multiplu), cancer prostatic metastazat, după administrarea de calciu, hipertiroidism, boala Paget, acidoză tubulară renală.

Diureticele tiazidice au tendinţa de a reduce excreţia de calciu.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele