Catecolamine în urină (adrenalină, noradrenalină, dopamină)
Generalități
Catecolaminele (adrenalina, noradrenalina şi dopamina) sunt sintetizate din aminoacizii L-fenilalanină sau L-3,4 dihidroxifenilalanină şi au rol important în organism ca hormoni şi neurotransmiţători.
Semnificație clinică
Determinarea catecolaminelor urinare are rol în diagnosticul feocromocitomului şi a altor tumori ale sistemului nervos central, boli în care concentraţia catecolaminelor şi a metaboliţilor lor poate creşte de câteva ori faţă de valorile biologice de referinţă.
Screening-ul pentru tumorile secretante de catecolamine se face prin dozarea cantitativă a acestora în urina/24h, iar pentru stabilirea localizării tumorale şi pentru teste farmacologice se măsoară nivelul lor plasmatic.
Determinarea cantitativă a catecolaminelor urinare şi plasmatice este utilă nu numai în diagnosticul diferenţial al hipertensiunii, dar şi pentru evaluarea altor aspecte clinice şi farmacologice. Adrenalina şi noradrenalina sunt indicatori ai activităţii sistemului nervos simpatic, concentraţiile acestora fiind parametri importanţi în insuficienţa cardiacă congestivă, boli coronariene, diabet zaharat, arterioscleroza etc.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaCromatografie lichidă de înaltă performanță
- Material uzualurină/24h
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Stabilitatea probei1 an la -20°C
- Cantitate minimă50 ml (se va specifica volumul urinar/24h)
- Frecvența1/săptămână
- Observații
Înainte și în timpul recoltării se evită consumul de cafeină și alcool, fumatul, stresul, exercițiile fizice intense și postul alimentar.
Pentru modul de recoltare a urinii/24 de ore, click aici.
În cadrul acestei analize se determină:
- adrenalină
- noradrenalină
- dopamină