Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

CDT (transferina deficitară în carbohidrat)

CDT (transferina deficitară în carbohidrat) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Cromatografie lichidă de înaltă performanță
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  7 zile la 2-8°C, 7 zile la - 20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  1/săptămână
151 lei

Despre analiză - CDT (transferina deficitară în carbohidrat)

Semnificație clinică

CDT (transferina deficitară în carbohidraţi) este markerul cu cea mai mare specificitate pentru consumul cronic de alcool.

Transferinele sunt un grup de glicoproteine cu rol în transportul fierului. Sunt constituite dintr-un lanţ polipeptidic şi două lanţuri oligozaharidice care prezintă ca reziduuri terminale acidul sialic (pot exista maxim 8 reziduuri de acid sialic). Doar 4 izoforme ale transferinei (pentasialo, tetrasialo, trisialo, disialo) au în mod normal un nivel detectabil. La persoanele sănătoase, celelalte izoforme ale transferinei (octasialo, heptasialo, hexasialo, monosialo, asialo) sunt nedetectabile.

Consumul cronic de alcool produce tulburări în biosinteza transferinei, cu creşterea concentraţiei izoformelor cu 2 sau mai puţine reziduuri de acid sialic. Cele trei izoforme ale transferinei (disialo, monosialo, asialo) constituie CDT.

Principala componentă a CDT este izoforma disialo. Un consum zilnic de alcool de peste 60 g/zi (aproximativ 0,75L de vin sau 1,5L bere) timp de peste 2 săptămâni creşte semnificativ nivelul CDT.

În cazul abstinenţei, normalizarea valorilor CDT va avea loc în aproximativ 2 săptămâni. Nivelul CDT nu este influenţat de prezenţa altor afecţiuni (de exemplu, afectiuni hepatice non-alcoolice) sau de consumul de medicamente, cum ar fi antidepresivele sau Disulfiram (medicament utilizat în tratamentul alcoolismului).

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele