Pentru a adăuga o analiză în lista ta de analize apasă butonul [+] din dreptul analizei dorite.

Colinesteraza

 • Metoda
  Fotometrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  14 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Se recomandă, dacă este posibil, întreruperea administrării medicamentelor care pot afecta rezultatele testului (atropina, codeina, estrogeni, sulfat de morfină, neostigmina, contraceptive orale, fenotiazine, chinidina, teofilina, steroizi, vitamina K), respectiv a consumului de cafea, cu 12-24 ore înaintea recoltării!

21 lei

Despre analiză

Generalități

Colinesteraza serică, adesea numită pseudocolinesteraza, se diferenţiază de acetilcolinesteraza (“colinesteraza adevărată”) prin localizare şi substrat. Acetilcolinesteraza se găseşte în eritrocite, plămâni, splină, terminaţiile nervoase şi în substanţa cenuşie a creierului. Este responsabilă de hidroliza acetilcolinei eliberate la nivelul terminaţiilor nervoase pentru a media transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapsei. Enzima serică (pseudocolinesteraza) se găseşte în ficat, pancreas, inimă şi substanţa albă a creierului. Rolul său biologic este necunoscut.

Semnificație clinică

Testul determină colinesteraza serică (pseudocolinesteraza) şi este util în diagnosticul afecţiunilor hepatice (hepatite, ciroză, afecţiuni malignemetastazate), a sensibilităţii la administrarea de succinilcolină şi mivacurium şi pentru monitorizarea expunerii la insecticide organofosforice.

La pacienţii cu ciroză hepatică sau metastaze, nivelul colinesterazei poate să scadă cu 50-70 %. De obicei, în hepatita cronică sau icterul obstructiv, nivelul colinesterazei este normal.

Insecticidele organofosforice inhibă colinesteraza şi determină o scădere a nivelului acesteia. Colinesteraza serică metabolizează relaxantele musculare succinilcolina şi mivacurium, astfel încât alterări ale colinesterazei vor influenţa efectul fiziologic al acestor medicamente. Un număr scăzut de persoane (< 1% din populaţie) prezintă variante genetice ale enzimei şi nu pot metaboliza succinilcolina şi mivacurium, cu apariţia apneei prelungite.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Pentru pacienți


Sus