Colinesteraza
Generalități
Colinesteraza serică, adesea numită pseudocolinesteraza, se diferenţiază de acetilcolinesteraza (“colinesteraza adevărată”) prin localizare şi substrat. Acetilcolinesteraza se găseşte în eritrocite, plămâni, splină, terminaţiile nervoase şi în substanţa cenuşie a creierului. Este responsabilă de hidroliza acetilcolinei eliberate la nivelul terminaţiilor nervoase pentru a media transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapsei. Enzima serică (pseudocolinesteraza) se găseşte în ficat, pancreas, inimă şi substanţa albă a creierului. Rolul său biologic este necunoscut.
Semnificație clinică
Testul determină colinesteraza serică (pseudocolinesteraza) şi este util în diagnosticul afecţiunilor hepatice (hepatite, ciroză, afecţiuni malignemetastazate), a sensibilităţii la administrarea de succinilcolină şi mivacurium şi pentru monitorizarea expunerii la insecticide organofosforice.
La pacienţii cu ciroză hepatică sau metastaze, nivelul colinesterazei poate să scadă cu 50-70 %. De obicei, în hepatita cronică sau icterul obstructiv, nivelul colinesterazei este normal.
Insecticidele organofosforice inhibă colinesteraza şi determină o scădere a nivelului acesteia. Colinesteraza serică metabolizează relaxantele musculare succinilcolina şi mivacurium, astfel încât alterări ale colinesterazei vor influenţa efectul fiziologic al acestor medicamente. Un număr scăzut de persoane (< 1% din populaţie) prezintă variante genetice ale enzimei şi nu pot metaboliza succinilcolina şi mivacurium, cu apariţia apneei prelungite.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaFotometrie
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei6 ore la 25 °C, 7 zile la 2 - 8 °C, 6 luni la -70 °C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Se recomandă, dacă este posibil, întreruperea administrării medicamentelor care pot afecta rezultatele testului (atropina, codeina, estrogeni, sulfat de morfină, neostigmina, contraceptive orale, fenotiazine, chinidina, teofilina, steroizi, vitamina K), respectiv a consumului de cafea, cu 12-24 ore înaintea recoltării!