Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Creatinfosfokinaza (CK)

Creatinfosfokinaza (CK) - metode și materiale folosite

  • Metoda
    Fotometrie
  • Material uzual
    ser
  • Transport (temp. °C)
    2 - 8
  • Stabilitatea probei
    4 ore la 25 ºC, 5 zile la 2-8 ºC, 2 luni la -20 ºC
  • Cantitate minimă
    1 ml
  • Frecvența
    zilnic
  • Observații

    Înaintea recoltării se evită efectuarea injecțiilor intramusculare.

21 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Creatinfosfokinaza (CK)

Generalități

Creatinfosfokinaza (CK) este o enzimă care se găseşte în cantităţi crescute în muşchii striaţi, miocard şi creier. Nivelul seric al CK creşte în condiţiile lezării acestor ţesuturi.

Semnficație clinică

Un nivel crescut de CK poate fi întâlnit, de asemenea, în miozita virală, polimiozita, hipotiroidism, hipertermia malignă. În cazul lezării miocardului (ex. infarctul miocardic acut), CK este eliberată din celulele miocardice afectate. CK creşte la 4-8 ore după un infarct, cu un vârf la 12-24 ore şi revenire la nivelul normal după 3-4 zile.

Nivelul seric al CK este marcat crescut în toate tipurile de distrofie musculară (mai ales în tipul Duchenne, în care pot fi întâlnite nivele crescute de până la 50 de ori faţă de limita superioară a normalului).

În distrofia musculară progresivă, nivelul CK este maxim în copilărie (7-10 ani) şi poate fi crescut cu mult înainte ca afecţiunea să se manifeste clinic. Activitatea serică a CK poate creşte la pacienţii cu afecţiuni cerebrovasculare acute, intervenţii neurochirurgicale sau în ischemia cerebrală.

Nivelul CK prezintă o relaţie invers proporţional cu activitatea tiroidiană. Aproximativ 60% dintre pacienţii cu hipotiroidism prezintă o creştere medie a activitătii CK de 5 ori faţă de limita superioară a normalului; pot fi întâlnite însă şi valori mult mai mari.

Indicații clinice

Determinarea CK este un instrument util pentru:

  • investigarea afecţiunilor muşchilor scheletici (distrofii musculare)
  • diagnosticul infarctului miocardic şi a accidentelor cerebrovasculare

Bibliografie

Referinţele metode de lucru

Descoperă toate articolele