Crom în ser
Generalități
Cromul este un oligoelement esenţial pentru organismul uman, forma trivalentă de crom fiind necesară în metabolismul glucidelor şi a lipidelor. Astfel, deficienţa de crom se asociază cu reducerea toleranţei la glucoză, glicozurie, reducerea legarii insulinei şi o circulaţie deficitară a acesteia, simptome specifice hipoglicemiei şi concentraţii crescute de colesterol şi trigliceride în sânge.
Pentru organismul uman sunt importante forma trivalentă şi hexavalentă de crom. Cromul pătrunde în organism pe cale alimentară (în principal), pe cale respiratorie sau transcutanat. În industrie, cromul are numeroase aplicaţii, fiind utilizat în producerea de aliaje, placarea altor metale, producerea de vopsele etc. Administrarea orală a unor doze relativ mari de crom trivalent nu are un efect toxic asupra organismului uman, în timp ce forma hexavalentă de crom poate determina intoxicaţii acute şi cronice. Diferenţa de toxicitate se datorează faptului că forma hexavalentă este rapid transportată intracelular, în timp ce forma trivalentă de crom este incapabilă să penetreze membrana celulară. Expunerea la forma hexavalentă de crom poate conduce la leziuni iritative ale pielii, tractului gastrointestinal sau respirator. Pacienţii cu intoxicaţie acută pot prezenta necroză hepatică, necroză tubulară sau edem cerebral. Forma hexavalentă în doze foarte mari poate avea un efect carcinogen.
Semnificație clinică
La pacienţii cu diabet zaharat, nivelul cromului seric este mai ridicat, datorită mobilizării cromului din depozitele hepatice şi splenice; cromul eliberat din depozite este însă rapid eliminat prin urină, cu apariţia deficienţei de crom şi afectarea toleranţei la glucoză. La pacienţii cu insuficienţă renală dializaţi, concentraţiile cromului seric sunt mult mai crescute în comparaţie cu nivelul normal, datorită acumulării cromului din apă sau soluţiile utilizate la dializă.
Indicații clinice
- Screening expunere profesională
- Monitorizarea purtătorilor de proteze metalice
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaICP-MS
- Material uzualser (tub cu dop albastru regal)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei28 zile la 2-8°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența1/săptămână
- Observații
Înaintea recoltării se întrerupe administrarea de suplimente alimentare, vitamine, minerale (24 de ore).
Dacă au fost administrate substanțe de contrast care conțin iod sau gadoliniu, probele trebuie recoltate după 96 de ore de la administrare.