Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Crom în urină

Crom în urină - metode și materiale folosite

 • Metoda
  ICP-MS / Spectrofotometrie / pH-metrie
 • Material uzual
  urină spot (se recoltează în recipiente de plastic, fără capac metalic, necolorate)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  14 zile la 2-8°C
 • Cantitate minimă
  10 ml
 • Frecvența
  1/săptămână
85 lei

Despre analiză - Crom în urină

Generalități

Cromul este un oligoelement esenţial pentru organismul uman, forma trivalentă de crom fiind necesară în metabolismul glucidelor şi a lipidelor.

Astfel, deficienţa de crom se asociază cu reducerea toleranţei la glucoză, glicozurie, reducerea legării insulinei şi o circulaţie deficitară a acesteia, simptome specifice hipoglicemiei şi concentraţii crescute de colesterol şi trigliceride în sânge.

Pentru organismul uman sunt importante forma trivalentă şi hexavalentă de crom. Cromul pătrunde în organism pe cale alimentară (în principal), pe cale respiratorie sau transcutanat. În industrie, cromul are numeroase aplicaţii, fiind utilizat în producerea de aliaje, placarea altor metale, producerea de vopsele etc.

Administrarea orală a unor doze relativ mari de crom trivalent nu are un efect toxic asupra organismului uman, în timp ce forma hexavalentă de crom poate determina intoxicații acute şi cronice. Diferenţa de toxicitate se datorează faptului că forma hexavalentă este rapid transportată intracelular, în timp ce forma trivalentă de crom este incapabilă să penetreze membrana celulară. Expunerea la forma hexavalentă de crom poate conduce la leziuni iritative ale pielii, tractului gastrointestinal sau respirator.

Pacienţii cu intoxicaţie acută pot prezenta necroză hepatică, necroză tubulară sau edem cerebral. Forma hexavalentă în doze foarte mari poate avea un efect carcinogen.Cromul este excretat în principal prin urină. Nivelul cromului urinar se corelează cu gradul de expunere.

Indicații clinice:

 • Screening expunere profesională
 • Monitorizarea purtătorilor de proteze metalice

Bibliografie:

Referinţele metode de lucru

Descoperă toate articolele