Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Fenilalanina

Fenilalanina - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Cromatografie lichidă de înaltă performanţă
 • Material uzual
  plasmă EDTA
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, 1 lună la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  2/săptămână
101 lei

Despre analiză - Fenilalanina

Generalităţi

Fenilalanina este un aminoacid esenţial (nu poate fi sintetizat de organism), al cărui metabolism defectuos determină hiperfenilalaninemie (în lipsa tratamentului). Hiperfenilalaninemia este o boală cu transmitere genetică, care se caracterizează prin concentraţii crescute de fenilalanină în organism. Există câteva tipuri de hiperfenilalaninemie, a căror frecvenţa este de 1:10.000 de nou născuţi. Dintre acestea prevalenţa cea mai mare (90%) o are fenilcetonuria.

Fenilcetonuria se datorează defectului structural la nivel hepatic a enzimei fenilalaninhidroxilaza. Datorită absenţei activităţii acestei enzime, nu mai are loc hidroxilarea fenilalaninei la tirozină, cu acumularea de fenilalanină. Nivelul crescut de fenilalanină determină o inhibiţie competitivă a altor enzime necesare pentru sinteza neurotransmiţătorilor (catecolamine) şi a melaninei. La nou-născuţi, fenilcetonuria determină întârzierea dezvoltării cerebrale cu afectare neurologică ireversibilă. Simptomatologia iniţială, la copiii netrataţi se manifestă prin: retard mental, convulsii, pigmentare scăzută a părului şi alte manifestări cutanate (eczeme).

Semnificație clinică

Pentru tratamentul hiperfenilalaninemiei, diagnosticarea în primele zile după naştere este importantă. Diagnosticul este confirmat prin determinarea cantitativă a nivelului sanguin de fenilalanină.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele