Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Fibronectina în lichid de ascită (peritoneal)

Fibronectina în lichid de ascită (peritoneal) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Nephelometry (NEPH)
 • Material uzual
  lichid peritoneal
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  Transmis
 • Observații

  Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.

94 lei

Despre analiză - Fibronectina în lichid de ascită (peritoneal)

Generalități

Fibronectinele alcătuiesc o familie de proteine extracelulare adezive. Din punct de vedere biochimic fac parte din grupa glicoproteinelor, heteroproteine alcătuite dintr-o fracţiune glucidică şi o fracţiune proteică unite printr-o legătură covalentă.

Pentru fibronectină au fost descrise mai multe izoforme (12), specificate genetic. După sinteza intracelulară, fibronectinele sunt secretate în matricea extracelulară locală unde funcționează.

Toate țesuturile cuprind fibronectină. Fibronectinele au capacitatea de a stabili legături cu alte proteine, astfel se realizează o rețea de interacțiuni care conectează proteine extracelulare (colagen, laminină, vitronectină)) și mucoplizaharide (proteoglicani) cu receptori membranari (integrine) și cu proteine intracelulare care alcătuiesc citoscheletul (actină, vinculină).

Receptorul celular pentru fibronectină a fost identificat în toate tipurile de celule. Au fost identificate domeniile de legare la colagen, heparină, fibrină, actină, ca și domeniul de interacțiune cu o celulă.

Fibronectina are roluri importante în embriogeneză, în menținerea integrității țesuturilor, în hemostază, determină migrarea celulelor canceroase.

Semnificație clinică

Măsurarea concentrației fibronectinei în lichidul de ascită este utilă în diagnosticul diferențial al ascitei (forma malignă de alte forme).

Bibliografie

Colli A.; Buccino G.; Cocciolo M.; Parravicini R.; Mariani F.; Scaltrini G. - Diagnostic accuracy of fibronectin in the differential diagnosis of ascites. Cancer 1986: 58:2489-2493

Scholmerich J.; Volk B.A.; Kottgen E.; Ehlers S.; Gerok W. - Fibronectin concentration in ascites differentiates between malignant and nonmalignant ascites. Gastroenterology 1984; 87: 1 160-1 164

Descoperă toate articolele