Fructozamina
Generalități
Fructozamina este termenul utilizat pentru a descrie proteinele glicozilate din sânge şi ţesuturi (rezultate în urma unui proces de glicozilare non-enzimatică). Albumina, principala proteină serică, va reprezenta aproximativ 80% din proteinele serice glicozilate, o proporţie importantă din fructozamină. Gradul de formare a fructozaminei este direct proporţional cu nivelul glucozei din sânge.
Concentraţia de fructozamină reflectă valoarea medie a glicemiei în ultimele 1-3 săptămâni, fiind considerată o alternativă la hemoglobina glicozilată (evaluează valoarea medie a glicemiei în ultimele 2 - 3 luni) pentru monitorizarea controlului glicemiei.
Indicații clinice:
- Monitorizarea controlului glicemic pe termen mediu, în special la pacienţii diabetici cu variante anormale de hemoglobină şi la copiii cu diabet zaharat tip 1
Metode și materiale folosite
- MetodaFotometrie
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 săptămâni la 2-8°C, 2 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența2/săptămână
- Observații
Interferenţe medicamentoase:
- Metildopa, Dobesilat de calciu, Oxitetraciclina - pot determina valori fals crescute
- Acidul ascorbic (valori > 4 mg/dL) interfera semnificativ cu testul! În cazuri foarte rare, gamapatiile (mai ales tipul M - Waldenström, macroglobulinemia) pot afecta rezultatele. Stările de disproteinemie pot afecta valorile fructozaminei.
Fructozamina
59 LEI
Adaugă analiza