Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Glucoză în lichid cefalorahidian

Glucoză în lichid cefalorahidian - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Spectrofotometrie
 • Material uzual
  LCR
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, 1 lună la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Este recomandat ca determinările biochimice din lichidele de puncție să se efectueze concomitent cu determinările corespondente din sânge. Recoltarea sângelui trebuie efectuată într-un interval de timp foarte apropiat de momentul puncției (+/- 30 de minute).

14 lei

Despre analiză - Glucoză în lichid cefalorahidian

Generalităţi

Nivelul de glucoză din lichidul cefalorahidian (LCR) poate fi scăzut datorită consumului acestuia de către microorganisme, afectării transportului glucozei sau glicolizei crescute.

Semnificație clinică

Un nivel crescut al glucozei din LCR este un indicator al prezenţei hiperglicemiei cu 2-4 ore înainte.

Un nivel scăzut al glucozei din LCR este întâlnit în mod caracteristic (dar nu întotdeauna) în tuberculoză, meningită bacteriană, fungică şi amoebiană (Naegleria).

Un nivel al glucozei din LCR < 20 mg/dL este strâns corelat cu meningita bacteriană, dar testul de elecţie pentru diagnosticul meningitei bacteriene este cultura.

Nivelul glucozei din LCR este de obicei normal în meningita virală, dar poate fi scăzut în meningoencefalita herpetică sau urliană, coriomeningita limfocitară şi în infecţiile cu enterovirusuri. Un nivel scăzut al glucozei din LCR mai poate fi întâlnit în sarcoidoză, neurosifilis, cisticercoza meningeală, meningita chimică (care însoţeşte terapia intratecală), hemoragia subarahnoidiană, neoplazii (meduloblastom), leucemia sistemului nervos central, meningita reumatoidă, mielopatia lupică.

Concentraţia glucozei din LCR reprezintă aproximativ 60% din concentrația plasmatică a glucozei şi ar trebui comparată cu valoarea glucozei din sângele recoltat concomitent, pentru o interpretare clinică adecvată.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele