HDL colesterol
Generalităţi
Lipoproteinele plasmatice sunt particule sferice, care conţin cantităţi variate de colesterol, trigliceride, fosfolipide şi proteine. Fosfolipidele, colesterolul liber şi proteinele constituie învelişul exterior al particulelor de lipoproteine, interiorul acestora fiind constituit în cea mai mare parte din colesterol esterificat şi trigliceride. Lipoproteinele au rol în solubilizarea şi transportul colesterolului şi a trigliceridelor în circulaţia sanguină.
Proporţia dintre proteine şi lipide determină densitatea lipoproteinelor şi constituie baza clasificării lor. Astfel lipoproteinele se împart în: lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL), lipoproteine cu densitate mică (LDL) şi lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Semnificație clinică
Principalul rol al HDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a prelua şi transporta colesterolul de la țesuturile periferice (inclusiv endoteliul vascular) la ficat, cu rol protector faţă de bolile cardiace.
Un nivel scăzut de HDL colesterol este asociat cu un risc crescut de boală coronariană, determinarea HDL colesterolului fiind un instrument util în identificarea pacienţilor cu risc crescut de boală coronariană.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeLipidogramă
- MetodaFotometrie
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei8 zile la 2-8°C, 30 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic