Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Holotranscobalamina (HoloTC)

Holotranscobalamina (HoloTC) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  CMIA
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  2/săptămână
120 lei

Despre analiză - Holotranscobalamina (HoloTC)

Generalităţi

Transcobalamina este proteină de transport a vitaminei B12, care se filtrează la nivel renal. Pentru a obţine o specificitate şi sensibilitate mai mare în diagnosticul deficitului de vitamin B12, se utilizează conceptul de măsurare al holotranscobalaminei II ( holo TC), care este o sub –fractie de vitamina B12. Este biologic activa favorizând o absorbţie specifică de vitamina B12 prin toate celulele.O scădere a holo TC are ca rezultat o scădere a absorbţiei celulare de vitamin B12. După absorbţia intestinală, vitamina B 12 se leagă de o proteină plasmatică numită transcobalamina. Există 3 tipuri de transcobalamina: I, II, III. Transcobalamina împiedică pierderea vitaminei B 12 prin urină, transpiraţie şi alte secreţii ale organismului.

Manifestări clinice

Deficitul de transcobalamină, proteină de transport a Vitaminei B12, duce la carența de vitamina B12. Cea mai frecventă manifestare a deficienței de vitamin B12 este incapacitatea organismului de a forma globule roşii şi trombocite normale. De asemenea,carența poate induce şi tulburări nervoase.

Simptomele clinice ale deficitului de vitamin B12 nu apar decât după ce rezervă totală a organismului scade la 5 - 10%, cea mai cunoscută afecțiune fiind anemia pernicioasa. Deoarece în măduva osoasă nu mai poate avea loc procesul normal de maturare, la nivel sanguin apar hematii mari, anormale (megaloblaști), iar numărul de reticulocite scade.

Majoritatea cazurilor de deficit de vitamin B12,nu sunt cauzate de lipsa ei din alimentaţie, ci de absorbţia insuficientă. Cea mai frecventă cauza a deficitului de absorbtie este lipsa acidităţii gastrice urmată de autoanticorpii care atacă celulele parietale ale stomacului producând atrofie gastrică.

Indicaţii clinice

Măsurarea holoTC şi/sau transcobalaminei totale este utilă ca și instrument de diagnosticare la puţinii pacienţi cu deficit de transcobalamină.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele