Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Homocisteina

Homocisteina - metode și materiale folosite

  • Metoda
    Cromatografie lichidă de înaltă performanţă / Chemiluminiscență (Bioclinica București)
  • Material uzual
    plasmă EDTA (decantată în interval de maxim 45 de minute de la recoltarea probei; nu se păstrează la temperatura camerei!)
  • Transport (temp. °C)
    2 - 8
  • Stabilitatea probei
    Plasma decantată:4 săptămâni la 2-8°C, 3 luni la -20°C / < 48 ore la 2-8°C, <13 săptămâni la -20°C (Bioclinica București)
  • Cantitate minimă
    1 ml
  • Frecvența
    zilnic
  • Observații

    Înaintea recoltării se recomandă 10 - 12 ore de repaus alimentar.

    Anumite alimente, în special carnea şi produsele rafinate, pot creşte indirect nivelul de homocisteină, prin creşterea concentraţiei metioninei. Alţi factori care pot influenţa şi creşte nivelul plasmatic de homocisteină sunt: vârsta, fumatul, insuficienţa renală cronică, hipotiroidismul.

    Medicamente care cresc homocisteina: acid nicotonic, teofilina, L-dopa, metotrexat, azaribina, oxid nitric, fenitoina, carbamazepina, contraceptivele orale care conţin estrogeni.

    Nivelele serice de homocisteina sunt mai crescute decât cele plasmatice. La pacienţii care au mâncat se observă, de asemenea, nivele uşor crescute de homocisteina.

123 lei

Despre analiză - Homocisteina

Generalităţi

Homocisteina este un aminoacid şi reprezintă produsul intermediar de metabolizare a metioninei.

Alimentaţia săracă în vitaminele B6, B12 sau acid folic este cea mai frecventă cauză de hiperhomocisteinemie. Aceste vitamine sunt esenţiale pentru metabolismul enzimatic al homocisteinei. Hiperhomocisteinemia este considerată un factor de risc cu valoare redusă pentru boala ischemică coronariană, cerebrovasculară şi arterială periferică, respectiv pentru tromboza venoasă.

Homocisteina accelerează progresia aterosclerozei, prin producerea de leziuni endoteliale, favorizarea depozitării LDL colesterolului și a creşterii musculaturii netede vasculare. În sarcină nivelul crescut de homocisteină se asociază cu o creştere a incidenţei defectelor de tub neural.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele