Homocisteina
Generalităţi
Homocisteina este un aminoacid şi reprezintă produsul intermediar de metabolizare a metioninei.
Alimentaţia săracă în vitaminele B6, B12 sau acid folic este cea mai frecventă cauză de hiperhomocisteinemie. Aceste vitamine sunt esenţiale pentru metabolismul enzimatic al homocisteinei. Hiperhomocisteinemia este considerată un factor de risc cu valoare redusă pentru boala ischemică coronariană, cerebrovasculară şi arterială periferică, respectiv pentru tromboza venoasă.
Homocisteina accelerează progresia aterosclerozei, prin producerea de leziuni endoteliale, favorizarea depozitării LDL colesterolului și a creşterii musculaturii netede vasculare. În sarcină nivelul crescut de homocisteină se asociază cu o creştere a incidenţei defectelor de tub neural.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaCromatografie lichidă de înaltă performanţă / Chemiluminiscență (Bioclinica București)
- Material uzualplasmă EDTA (decantată în interval de maxim 45 de minute de la recoltarea probei; nu se păstrează la temperatura camerei!)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probeiPlasma decantată:4 săptămâni la 2-8°C, 1 lună la -20°C / < 48 ore la 2-8°C, <13 săptămâni la -20°C (Bioclinica București)
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Înaintea recoltării se recomandă 10 - 12 ore de repaus alimentar.
Anumite alimente, în special carnea şi produsele rafinate, pot creşte indirect nivelul de homocisteină, prin creşterea concentraţiei metioninei. Alţi factori care pot influenţa şi creşte nivelul plasmatic de homocisteină sunt: vârsta, fumatul, insuficienţa renală cronică, hipotiroidismul.
Medicamente care cresc homocisteina: acid nicotonic, teofilina, L-dopa, metotrexat, azaribina, oxid nitric, fenitoina, carbamazepina, contraceptivele orale care conţin estrogeni.
Nivelele serice de homocisteina sunt mai crescute decât cele plasmatice. La pacienţii care au mâncat se observă, de asemenea, nivele uşor crescute de homocisteina.