Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Imunoglobulina A

Imunoglobulina A - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  IgA, Imunogramă
 • Metoda
  Imunonefelometrie / Turbidimetrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  8 zile la 2 - 8°C, < 3 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
28 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Imunoglobulina A

Generalități

Imunoglobulinele sunt sintetizate de către plasmocite, ca răspuns imun umoral la contactul sistemului imun cu antigenele. Reacţia primară după contactul iniţial este de formare a anticorpilor din clasa IgM, urmaţi apoi de anticorpii din clasa IgG şi IgA. Determinarea cantitativă a imunoglobulinelor poate oferi informaţii importante despre statusul imun umoral.

Niveluri crescute ale imunoglobulinelor pot să apară în proliferările imunoglobulinelor monoclonale sau policlonale: boli hepatice (hepatite, ciroze),infecţii acute şi cronice, boli autoimune. Un nivel crescut de IgA monoclonal apare în bolile limfoproliferative, mai ales în mielomul multiplu şi limfomul mediteranean cu localizare intestinală. Imunoglobulinemia monoclonală necesită investigaţii mai amănunţite de diagnostic diferenţial, pe lângă determinarea cantitativă.

Semnificație clinică

Niveluri crescute de IgA pot fi întâlnite şi în afecţiunile care afectează mucoasele, la nivelul cărora IgA este produs în cantităţi mari.

Niveluri scăzute ale imunoglobulinelor pot să apară la pacienţii cu boală cronică sinopulmonară, în ataxie-telangiectazie sau congenital. Pacienţii cu deficienţă congenitală de IgA sunt predispuşi la boli autoimune şi, în cazul transfuziilor, pot dezvolta anticorpi faţă de IgA şi anafilaxie.

Nivelul de IgA creşte în cazul exerciţiilor fizice şi scade în timpul sarcinii.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele