Imunoglobulina A în lichid cefalorahidian
Generalităţi
Există numeroase boli şi afecţiuni care pot cauza creşterea sau scăderea producţiei de imunoglobuline serice (IGS). Imunoglobulinele joacă un rol cheie în sistemul imunitar al organismului. Ele sunt proteine produse de anumite celule ale sistemului imunitar, numite celule plasmatice, ca răspuns la prezenţa bacteriilor, viruşilor şi a altor microorganisme, precum şi la substanţele care sunt recunoscute ca "non-self" (care nu aparțin organismului) şi la antigenele dăunătoare. Atunci când o persoană este infectată sau expusă la o substanţă străină (antigen), sistemul imunitar recunoaşte microorganismul sau substanţa ca nefiind proprie(non-self) şi stimulează celulele plasmatice să producă imunoglobuline specifice sau anticorpi, care se fixează pe „invadatori” şi îi distrug. În cazul în care persoana este expusă din nou la aceeaşi ameninţare, sistemul imunitar îşi „aminteşte" care este antigenul contracarat la prima expunere, şi declanşează producerea rapidă de anticorpi, ajutând astfel la prevenirea re-infectării.
Imunoglobulina A (IgA), reprezintă aproximativ 15 % din totalul imunoglobulinelor serice, dar se găseşte, de asemenea, în salivă, lacrimi, secreţiile respiratorii şi gastrice, precum şi în laptele matern şi LCR.
IgA oferă protecţie împotriva infecţiei în zonele mucoase ale organismului, cum ar fi tractul respirator şi tractul gastro-intestinal. Atunci când a trecut de la mamă la copil în timpul alăptării, IgA ajută la protejarea tractului gastro-intestinal al copilului. IgA este prezentă în cantităţi semnificative în organismul copilului doar după vârsta de 6 luni. Există două subclase IgA: IgA1 și IgA2.
Indicaţii clinice
Se recomandă efectuarea testului atunci când există semne de inflamaţie sau infecţie cronică sau atunci când medicul suspectează producţia în exces, sau producţia de imunoglobuline anormale.
Testul poate fi efectuat periodic pentru a monitoriza evoluţia stării pacientului. Nou-născuţii pot fi testaţi, uneori, atunci când medicul suspectează că acesta a fost infectat în timpul sarcinii.
Testele cantitative pentru imunoglobulină măsoară cantitatea totală a fiecărei clase primare de imunoglobuline - IgA, fără a face distincţie între subclase.
Testarea separată poate fi efectuată pentru a măsura subclasele de imunoglobulină şi/sau pentru a detecta şi măsura anticorpii specifici.
Există o mare varietate de afecţiuni care pot cauza creşterea (hipergammaglobulinemia) sau scăderea (hipogamaglobulinemie) producţiei de imunoglobuline. Unele provoacă exces sau deficit la toate clasele de IGS, în timp ce altele afectează doar o singură clasă. Unele dintre aceste afecţiuni sunt transmise de la o generaţie la alta (moştenite), iar altele sunt dobândite.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeIgA
- MetodaNephelometry (NEPH)
- Material uzualLCR
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.