Pentru a adăuga o analiză în lista ta de analize apasă butonul [+] din dreptul analizei dorite.

Imunoglobulina M

 • Sinonime
  IgM
 • Metoda
  Imunonefelometrie / Turbidimetrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
20 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză

Generalităţi

Imunoglobulinele sunt sintetizate de către plasmocite, ca răspuns imun umoral la contactul sistemului imun cu antigenele. Reacţia primară după contactul iniţial este de formare a anticorpilor din clasa IgM, urmaţi apoi de anticorpii din clasa IgG şi IgA. De aceea, determinarea anticorpilor specifici IgM este utilă în evaluarea statusului unei infecții: în infecţiile acute sunt prezenţi anticorpii IgM, în infecţiile cronice predomină anticorpii IgG.

Semnificație clinică

IgM este prima clasă de imunoglobuline sintetizate de către făt sau nou-născut. Anticorpii IgM nu traversează placenta. Determinarea IgM la nou-născut poate fi utilă în stabilirea prezenţei unei infecţii congenitale, prezența IgM sugerează infecţia congenitală. Un nou-născut cu anticorpi IgG a dobândit în mod pasiv anticorpi materni, care au traversat placenta. Determinarea cantitativă a imunoglobulinelor poate oferi informaţii importante despre statusul imun umoral.

Niveluri crescute al imunoglobulinelor poate să apară în proliferările Ig monoclonale sau policlonale: boli hepatice (hepatite, ciroze), infecţii acute şi cronice, boli autoimune, boli limfoproliferative.

Macroglobulinele produse în boală Waldenstrom sunt de tip IgM şi pot produce sindromul de hipervâscozitate.

O valoare de peste 2 g/dL de IgM monoclonal este un criteriu major de diagnostic al mielomului multiplu.

Sindromul de imunodeficienţă cu IgM crescut se caracterizează prin absența IgG şi IgA seric şi o creştere marcată a IgM. Un nivel crescut de IgM (împreună cu alte imunoglobuline) poate să apară în infecţii/inflamaţii.

IgM este crescut în mod caracteristic în ciroza biliară primară. Nivelul IgM va fi scăzut în hipogamaglobulinemia congenitală sau dobândită, asociată cu o frecvenţă crescută a infecţiilor recurente.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Pentru pacienți


Sus