Index Omega 3 - acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA)
Indexul Omega 3 reprezintă un nou factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare. Multiple studii au demonstrat faptul că o alimentație bogată în pește (conținut crescut de Omega 3) poate reduce afecțiunile cardiovasculare.
O valoare scăzută (< 4%) a indexului Omega 3 reprezentat de procentul celor doi acizi grași omega 3 (acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA)) poate crește de 10 ori riscul unei morți subite spre deosebire de o valoare crescută (> 8%).
Societățile de cardiologie americane și europene recomandă pentru prevenire, administrarea zilnică de 1 g acizi grași Omega 3.
Prevenirea aritmiei prin administrarea acizilor grași Omega 3:
- Inhibarea și oprirea fibrilației în miocitele cardiace
- Reducerea fibrilației ischemice
- Scăderea mortalității coronariene prin valori plasmatice crescute de EPA/DHA
- Scăderea procentului de moarte subită cu 45%
Metode și materiale folosite
- Material uzualsânge integral EDTA (2 tuburi)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei5 zile la 2 - 8°C
- Cantitate minimă4 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 15 zile lucrătoare.
Datorită perioadei limitate de stabilitate, se recomandă ca recoltarea și aducerea probei la laborator să fi efectuată DOAR în zilele de luni și marți până la ora 14.00.
Bioclinica Timișoara: Preluarea probelor se va face luni, marți și miercuri până la ora 14.00.