Lichid pleural - examen biochimic
Pleura reprezintă membrana alcătuită din două foițe: pleura vișcerală ce tapetează plămânul și pleura parietală ce tapetează peretele toracic. Între cele două foițe se formează cavitatea pleurală ce conține lichidul pleural a cărui biochimie poate fi afectată de diverse etiologii. Recoltarea de efectuează prin puncție toracică.
Revărsatele pleurale se împart in transsudate și exudate. Transsudatele se formează atunci când sunt afectați factorii sistemici care influențează formarea și absorția lichidului pleural. Exudatele se formează atunci când există un proces patologic pleural ce determină creșterea permeabilitații capilare.
În exudatele pleurale, valoarea proteinelor este mai mare de 3g/dl. O cantitate de proteine mai mare de 6g/dl ne orientează către o cauză tuberculoasă sau parapneumonică. Și valoarea LDH-ului este crescută.
Criteriile pentru definirea unui revărsat sunt:
- LDH-ul ≥200U/L sau mai mare de 2/3 fată de limita superioară normală a LDH-ului seric;
- Raportul LDH pleural/LDH seric ≥0,6;
- Raportul proteine pleurale/proteine serice ≥0,5.
În lipsa acestor criterii, lichidul pleural îndeplinește caractere de transsudat. Dacă se îndeplinesc unul sau mai multe criterii, lichidul pleural îndeplinește caractere de exudat.
Niveluri mari de LDH, dar cu o cantitate moderată de proteine, orientează către o pleurezie neoplazică.
Nivelul glucozei determinate în lichidul pleural, scade ≤ 60 mg/dl sau raportul glucoză pleurală/glucoză serică ≤0,5.
În caz de pleurezie de origine pancreatică, neoplazie pleurală și ruptură esofagiană, amilaza determinată in lichidul pleural este de 5-10 ori mai mare decât valoarea amilazei serice.
Se consideră că în transsudate, nivelul colesterolului este ≤ 55mg/dl. În revărsatele chiloase, trigliceridele sunt ≥110 mg/dl sau raportul trigliceride lichid pleural/trigliceride serice≥ 2.
În exudatele pleurale, pH-ul scade sub valoarea de 7,30.
Bibliografie
- Medicina interna- L. Gherasim
- Interpretarea testelor de diagnostic- J. Wallach
Metode și materiale folosite
- MetodaFotometrie
- Material uzuallichid pleural
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 18-25°C, > 1 lună la 2-8°C
- Cantitate minimă2 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Este recomandat ca determinările biochimice din lichidele de puncție să se efectueze concomitent cu determinările corespondente din sânge. Recoltarea sângelui trebuie efectuată într-un interval de timp foarte apropiat de momentul puncției (+/- 30 de minute).
Determinările biochimice efectuate din lichidul pleural sunt: proteine totale, LDH, glucoza, amilaza.