Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Lipaza

Lipaza - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Fotometrie / Enzimatică
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  1 zi la 20 - 25 ºC, 7 zile la 2 - 8 ºC, 1 an la -20 ºC
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
28 lei

Despre analiză - Lipaza

Generalităţi

Lipaza este o enzimă secretată de pancreas în duoden, cu rol în degradarea trigliceridelor în acizi graşi. La fel ca şi în cazul amilazei, lipaza este eliberată în circulaţia sanguină în urma lezării celulelor acinare pancreatice.

Valoarea clinică

Lipaza este un marker important pentru diagnosticul şi monitorizarea tratamentului bolilor pancreatice. În pancreatita acută, nivelul lipazei serice creşte la 24-48 de ore de la debutul bolii şi rămâne crescut 5-7 zile. Deoarece nivelul său creşte mai târziu şi rămâne crescut o perioadă mai lungă în comparaţie cu amilaza, lipaza serică este mai utilă în diagnosticul tardiv al pancreatitei acute. Nivelul lipazei serice este, în schimb, mai puţin util în afecţiunile pancreatice cronice (pancreatita cronică, carcinom pancreatic).

Există şi alte afecţiuni care pot fi asociate cu un nivel crescut al lipazei serice: insuficienţă renală (lipaza este excretată la nivel renal), infarct sau obstrucţie intestinală şi, mai rar, colangită, colecistită, ulcer gastric, parotidită. Totuşi, în aceste afecţiuni, nivelul lipazei este mai puţin crescut în comparaţie cu pancreatita acută.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele