Malondialdehida
Generalităţi
Malondialdehida (MDA) este un marker recunoscut în diagnosticul de laborator pentru evaluarea stresului oxidativ, concentraţia sa plasmatică fiind un indicator al gradului de peroxidare a lipidelor, proces care depinde de nivelul de radicali liberi. Acizii graşi polinesaturati din membranele celulare reprezintă ţinta majoră a radicalilor liberi, iar malondialdehida este produsul de oxidare al acestora.
Numeroase studii au confirmat legătura strânsă între formarea excesivă de radicali liberi şi bolile degenerative cum ar fi arteroscleroza sau boala Alzheimer. Astfel, în creierul pacienţilor decedaţi care sufereau de boala Alzheimer au fost găsite concentraţii semnificativ crescute de MDA faţă de concentraţia regăsită în creierul persoanelor sănătoase de aceeaşi vârstă.
Procesul de peroxidare a lipidelor este considerat ca fiind principalul factor în dezvoltarea arterosclerozei. Lipidele oxidate din sânge cauzează modificări în structura pereţilor arteriali, care ulterior conduc la incrustarea şi solidificarea lipidelor pe peretele arterial, cu îngustarea vaselor de sânge şi producerea, în cele din urmă, a trombozei arteriale.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeMDA
- MetodaCromatografie lichidă de înaltă performanță
- Material uzualplasmă EDTA congelată
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Cantitate minimă2 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în 25 - 35 de zile.