Mioglobina în urină
Mioglobina este o proteină prezentă în mușchii cardiaci și scheletici. Cunoscută şi sub numele de proteină de stocare a oxigenului în mușchi.
În sânge, mioglobina este legată în principal de globuline plasmatice, un complex care este filtrat de rinichi. Dacă concentraţia plasmatică depăşeşte capacitatea de legare plasmatică, mioglobina începe să apară în urină.
Concentraţii mari de mioglobină pot schimba culoarea urinei într-o culoare roşie-maro închis. Monitorizarea nivelurilor de mioglobină din sânge şi urină a fost folosită ca mijloc pentru a detecta leziuni ale celulelor musculare scheletice sau cardiace.
Mioglobina este eliberată rapid după afectarea muşchilor, şi prin urmare, poate fi un biomarker util în fazele incipiente ale leziunii. Concentraţiile de mioglobina sunt crescute la pacienţii cu insuficienţă renală.
Bibliografie:
- Brian R. Berridge, Eugene Herman, Systems Toxicologic Pathology, In Haschek and Rousseaux's Handbook of Toxicologic Pathology (Third Edition), 2013.
- Cangel Pui-yee Chan, Timothy Hudson Rainer, Pathophysiological Roles and Clinical Importance of Biomarkers in Acute Coronary Syndrome, In Advances in Clinical Chemistry, 2013.
Metode și materiale folosite
- MetodaNephelometry (NEPH)
- Material uzualurină spot congelată
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Cantitate minimă20 ml
- FrecvențaTransmis