Prealbumina (transtiretina)
Prealbumina și albumina sunt doi indicatori utilizați pentru a evalua nivelul proteinelor la nivelul visceral (organelor).
Prealbumina, deși este un alt indicator proteic, fiind diferit de albumină, având un timp de înjumătățire mai scurt.
Astfel, acesta este un indicator de proteine mai sensibil la o perioadă de înjumătățire de 2 zile. De asemenea, este sintetizat în ficat, cu sarcinile principale de transport al proteinelor și de legare a proteinelor.
În sens chimic, prealbumina se numește transtiretina deoarece are o conotație înșelătoare care o transformă precursor al albuminei, ceea ce nu este cu siguranță cazul. În cele din urmă, are o concentrație mai mică de ser comparativ cu albumina.
Prealbumina trebuie să fie testată pentru toți pacienții, în special cei care au răni, deoarece este cel mai bun indice de monitorizare pentru starea nutrițională a pacientului.
Nu este ușor afectată de starea de hidratare a pacientului, spre deosebire de testele cu albumină.
Prealbumina este un indicator mai bun (mai fiabil) și mai rapid pentru evaluarea nivelului nutrițional.
Surse:
Crumley A. B. C., McMillan D. C., McKernan M., McDonald A. C., Stuart R. C. Evaluation of an inflammation-based prognostic score in patients with inoperable gastro-oesophageal cancer. British Journal of Cancer.
Metode și materiale folosite
- MetodaTurbidimetrie
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei6 luni la 2-8 °C, 1 an la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența3/săptămână