Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Rata de filtrare glomerulară estimată - eGFR (CKD-EPI 2009)

Rata de filtrare glomerulară estimată - eGFR (CKD-EPI 2009) - metode și materiale folosite

  • Metoda
    Calcul
  • Material uzual
    ser
  • Transport (temp. °C)
    2 - 8
  • Stabilitatea probei
    2 zile la 2 - 8 ºC, peste 2 zile la - 20 ºC
  • Frecvența
    zilnic
  • Observații

    Informaţii necesare: greutatea (kg) și înălţimea (cm)

12 lei

Despre analiză - Rata de filtrare glomerulară estimată - eGFR (CKD-EPI 2009)

Generalități

Rata de filtrare glomerulară estimată (eGFR) este unul dintre markerii cheie ai bolii renale cronice, alături de albumina urinară.

Pentru calculul eGFR sunt necesare următoarele date: valoarea creatininei serice, vârsta pacientului, sexul, rasa (albă/neagră), greutatea și înălțimea. eGFR este un marker mai sensibil în comparaţie cu determinarea creatininei serice, care este influenţată de masa musculară, vârstă, sex şi rasă.

Indicații clinice

Estimarea ratei de filtrare glomerulară în cazul pacienţilor cu boală cronică renală sau a celor cu factori de risc pentru boală cronică renală (diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, istoric familial de boli renale).

eGFR se foloseşte când funcţia renală şi producţia de creatinină sunt stabile (nu se aplică în insuficienţa renală acută).

eGFR nu se aplica pacienţilor cu masă musculară crescută (culturişti)sau cu masă musculară diminuată (boli degenerative musculare), pacienţilor obezi, malnutriți, celor care urmează o dietă strict vegetariană sau care îşi suplimentează dieta cu creatină. De asemenea, nu se aplică pacienţilor cu vârsta < 18 ani sau > 75 ani.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele