Test de toleranță la glucoză oral (screening diabet gestațional)
Pregătirea pacientei:
- pacienta trebuie să fie activă și să păstreze o dietă nerestrictivă, bogată în carbohidrați (minim 150 g/zi) timp de 3 zile înainte de test
- se evită ingestia de alimente sau lichide (cu excepția apei) cu cel puțin 8 ore (dar nu mai mult de 14 ore) înaintea efectuării testului
- se recomandă întreruperea (dacă este posibil) administrării medicamentelor neesențiale care pot afecta metabolismul glucozei cu cel puțin 3 zile înaintea testării
- în timpul testului pacienta se va abține de la fumat, ingestie de lichide/alimente și exerciții fizice.
Prelevarea probei
Se prelevează trei probe de sânge în interval de două ore astfel:
- prima probă se recoltează à jeun
- se prepară soluția de glucoză (75 g glucoză + 250 mL apă)
- pacienta este instruită să o bea în decurs de maximum 10 minute
- se notează ora la care a terminat de băut (ora de start a determinării)
- proba a doua se recoltează la 60 de minute de la ora de start, iar proba a treia la 120 de minute de la ora de start
Generalități
Testul de toleranţă la glucoză pe cale orală (TTGO) este un test de provocare utilizat pentru a examina eficienţa metabolizării glucozei.
Semnificație clinică
Efectuarea TTGO în timpul sarcinii (cu determinarea glicemiei à jeun, respectiv la o oră şi la două ore de la ingestia a 75 g de glucoză) este utilă ca test screening pentru diagnosticul diabetului gestațional, între săptămânile 24-28 de sarcină (în cazul pacientelor nediagnosticate anterior cu diabet zaharat).
Diabetul gestaţional este asociat cu un risc crescut de complicaţii materne şi perinatale.
Tratamentul diabetului gestațional este important pentru reducerea complicațiilor din sarcină, secundare acestei afecţiuni (macrosomie, distocia de umăr, preeclampsia/tulburările hipertensive).
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeTTGO
- MetodaFotometrie
- Material uzualplasmă NaF K2 oxalat (dop gri)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C
- Cantitate minimă0.5 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Se recoltează à jeun (minim 8 ore de post alimentar).
Analiza se efectuează în locațiile laboratoarelor centrale.