Vanadiu în ser
Generalități
Vanadiul este un element esențial în creșterea și reproducerea mamiferelor, metabolismul lipidelor, al fierului și eritropoeză.
Vanadiul se găseşte în natură în peste 65 de minerale, alături de fier, titan și uraniu. Este folosit în industria grea pentru producerea oțelului, iar alți compuși cu vanadiu sunt folosiți pentru producerea polipropilenei și sinteza unor compuși anorganici, utilizați în producerea vopselelor, fotografie, ceramică și producerea sticlelor speciale, precum și a aliajelor din compoziția protezelor.
Principalele modalități de intoxicare profesională sunt prin ingestia accidentală și inhalare. Expunerea cronică poate determină apariția astmului și a eczemelor. Intoxicația acută se manifestă prin apariția unui gust metalic în gură și semne de iritație respiratorie și a ochilor. Tratamentul intoxicației constă în administrarea de acid ascorbic.
Indicații clinice
- expunere profesională la vanadiu, intoxicații cu vanadiu.
La ora actuală nu există date clinice suficiente pentru demonstrarea superiorităţii determinării concentraţiei urinare fața de cea serică în cazurile de expunere profesională.
Nu este dovedită eficiența testului în privinţa evaluării deficitului de vanadiu.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Ed.5
Metode și materiale folosite
- MetodaInductively Coupled Plasma - Mass Spectrometry (ICP-MS)
- Material uzualser (tub cu dop albastru regal special pentru ser)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Dacă au fost administrate substanțe de contrast care conțin iod sau gadoliniu, probele trebuie recoltate după 96 de ore de la administrare.