Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Vitamina A (retinol)

Vitamina A (retinol) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Cromatografie lichidă de înaltă performanță
 • Material uzual
  ser congelat (ferit de lumină - folie de aluminiu pentru protecție)
 • Transport (temp. °C)
  zăpadă carbonică
 • Stabilitatea probei
  21 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  2/săptămână
133 lei

Despre analiză - Vitamina A (retinol)

Generalități

Vitaminele sunt molecule organice necesare organismului în cantităţi variabile (de la câteva micrograme la câteva miligrame), pentru menţinerea stării de sănătate, a funcţiei de reproducere şi pentru o bună creştere. Vitamina A are multiple roluri în organismul uman şi animal. Este implicată în formarea rodopsinei la nivelul retinei, stimulează creşterea osoasă şi este un cofactor în sinteza hormonilor steroizi. În alimentele de origine animală, vitamina A este absorbită sub forma de retinol, iar în alimentele de origine vegetală este absorbită sub formă de carotenoid. În peretele intestinal, carotenoizii sunt convertiţi la vitamina A.

Semnificație clinică

Deficitul de vitamina A determină: pierderea vederii nocturne, piele uscată, căderea părului, iar în cazul unui deficit sever apare afectarea corneei. Deficitul de vitamina A se poate asocia, nu numai cu aportul alimentar insuficient, dar şi cu malabsorbţia cronică de lipide, afecţiuni hepatice, paraziţi intestinali şi alcoolism.

Administrarea pe termen lung a unor doze mari de vitamina A determină hipervitaminoză care se manifestă iniţial prin fatigabilitate, iar ulterior prin deficit de creştere cu fracturi osoase.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele