Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

VLDL colesterol

VLDL colesterol - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Fotometrie / Spectrofotometrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  7 zile la 2-8°C, > 1 an la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
15 lei

Despre analiză - VLDL colesterol

Generalități

Lipoproteinele plasmatice sunt particule sferice, care conţin cantităţi variate de colesterol, trigliceride, fosfolipide şi proteine. Fosfolipidele, colesterolul liber şi proteinele constituie învelişul exterior al particulelor de lipoproteine, interiorul acestora fiind constituit în cea mai mare parte din colesterol esterificat şi trigliceride.

Lipoproteinele au rol în solubilizarea şi transportul colesterolului şi a trigliceridelor în circulaţia sanguină.

Proporţia dintre proteine şi lipide determină densitatea lipoproteinelor şi constituie baza clasificării lor. Astfel lipoproteinele se împart în: chilomicroni, lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL), lipoproteine cu densitate mică (LDL) şi lipoproteine cu densitatemare (HDL).

VLDL (numite şi chilomicroni endogeni) conţin cantităţi crescute de trigliceride şi colesterol liber, respectiv cantităţi reduse de proteine (5-15%). Se formează în hepatocite, împreună cu chilomicronii exogeni şi se descompun treptat în circulația periferică sub acţiunea lipoprotein lipazei.

Semnificație clinică

Principalul rol al VLDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a transporta trigliceridele nou sintetizate de la ficat la ţesutul adipos, cu un rol important în aterogeneză.

Într-un grad mai redus, VLDL este de asemenea asociat cu un risc crescut de boală coronariană, datorită faptului că poate fi convertit la LDL în muşchii scheletici, sub acţiunea lipoprotein lipazei.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele