Screening prenatal - trimestrul II (triplu test)

Generalități

Trisomia 21, cunoscută şi că Sindromul Down, este o afecţiune genetică datorată prezenţei unui cromozom 21 suplimentar. În majoritatea cazurilor, defectul genetic nu este transmis de către părinţi, el fiind urmarea unei erori spontane apărute în diviziunea celulelor. Sindromul Down asociază faciesul caracteristic, hipotonia musculară cu un grad variat de retard psihic. Mulţi dintre pacienţi prezintă şi probleme cardiace.

În cadrul Laboratoarelor Bioclinica, afecţiunea poate fi detectată la făt prin: dublu test, triplu test sau cvadruplu test în funcţie de vârsta sarcinii.

Semnificație clinică

Triplu testul se efectuează ideal între săptămânile 15-17,6 de sarcină. Posibil - înainte de săptămâna 15 de sarcină (14-14,6 săptămâni), cu mențiunea că nu se va putea calcula defectul de tub neural sau după săptămâna 18 (până la 22 săptămâni și 6 zile la data recoltării).

Presupune determinarea markerilor serici:

  • AFP
  • HCG total
  • Estriol liber

Valorile obţinute se introduc într-un program special (softul Alpha), alături de alte date: vârsta mamei (riscul creşte peste 35 de ani), măsurătorile echografice (diametrul biparietal), greutatea maternă, sarcină spontană sau obţinută prin reproducere asistată, sarcină monofetală/ gemelară, existenţa unei sarcini anterioare cu Sindrom Down, statusul de fumătoare/nefumătoare al mamei şi prezenţa sau nu a diabetului zaharat matern.

Softul calculează un multiplu de mediană (MoM) pentru fiecare marker, luând în calcul toate datele menţionate şi stabileşte un risc estimativ al sarcinii de a fi afectată de sindrom Down, trisomie 18, a sindromului SLOS (Smith-Lemli-Opitz) și a defectului de tub neural.

Un risc mai mare sau egal cu 1:250 trebuie investigat suplimentar pentru a stabili dacă fătul este afectat sau nu de Sindrom Down.

Un risc mai mare sau egal cu 1:100 pentru trisomia 18 și/sau sindrom SLOS necesită investigații suplimentare.

Un MOM mai mare dau egal cu 2,5 pentru AFP încadrează pacienta în categoria de risc crescut pentru defectul de tub neural fetal, fiind necesare investigaţii suplimentare în acest sens.

Valoarea riscului exprimă un calcul statistic și nu un diagnostic de certitudine. Riscul calculat depinde de acuratețea informațiilor furnizate. În cazul unui rezultat care încadrează pacienta în categoriile de risc crescut, se recomandă investigații suplimentare noninvazive și/sau invazive pentru stabilirea unui diagnostic prenatal.

Teste prenatale non-invazive (NIPT) oferite de Bioclinica:

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Metode și materiale folosite

  • Metoda
    Chemiluminiscenţă, alpha software
  • Material uzual
    ser (dop galben/roșu)
  • Transport (temp. °C)
    2 - 8
  • Stabilitatea probei
    3 zile la 2-8°C, 2 luni la -20°C
  • Cantitate minimă
    2 ml
  • Frecvența
    zilnic
  • Observații

    Recoltarea se va face în săptămânile 15 -17,6 de sarcină, pe baza fișei speciale completate de medicul care urmăreşte sarcina.

Formulare de consimțământ

Screening prenatal - trimestrul II (triplu test)
140 LEI
Adaugă analiza

Articole și noutăți

  • Virozele respiratorii: tipuri, transmitere, tratament

    Virozele respiratorii: tipuri, transmitere, tratament

    Virozele respiratorii sunt printre cele mai comune patologii cu transmitere interumană, fiind întâlnite în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Simptomatologia cauzată de acestea poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol. A...
  • Bronșita: tipuri, simptome, diagnostic și tratament

    Bronșita: tipuri, simptome, diagnostic și tratament

    Bronșita este o afecțiune respiratorie comună ce inflamează tuburile bronșice și se manifestă prin tuse productivă. Aceasta afectează anual milioane de oameni și, deși de cele mai multe ori are forme ușoare, se poate transforma și într-o condiție serioasă care necesită atenție medicală. În funcție d...
  • Diferența dintre raceală și gripă: Cauze, simptome, cum se transmit

    Diferența dintre raceală și gripă: Cauze, simptome, cum se transmit

    Atât gripa, cât și răceala sunt afecțiuni respiratorii, însă sunt cauzate de viruși diferiți. Deoarece ambele boli au simptome asemănătoare, este ușor de făcut confuzie.

    De regulă, gripa este mai complexă și mai problematică decât răceala obișnuită, iar simptomele sunt mai intense. De asemenea, ră...
  • Exsudatul faringian - metoda standard de diagnostic pentru faringita streptococică

    Exsudatul faringian - metoda standard de diagnostic pentru faringita streptococică

    Un procent de 70% dintre infecţiile faringiene sunt de etiologie (origine) virală, virusurile implicate fiind rhinovirusurile (în special la adulţi), adenovirusurile, virusul Herpes simplex 1, virusurile Coxsackie A (mai ales la copii), virusurile gripale și paragripale.

    Faringitele bacteriene sunt...
  • Pregătirea copiilor pentru analizele medicale de laborator

    Pregătirea copiilor pentru analizele medicale de laborator

    Pregătirea unui copil pentru analizele medicale de laborator poate fi o adevărată provocare. De la metodele de convingere a acestuia să coopereze și până la controlul nutriției copilului cu 24 ore înainte de recoltare, părinții trebuie să fie vigilenți și informați asupra detaliilor de care să țină ...
  • Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita reprezintă infecția sinusurilor paranazale, ocluzia orificiilor de comunicare sinusale și inflamația mucoasei nazale și paranazale.

    Sinuzita este o importantă afecțiune ORL, cu o incidență mare, cu o evoluție trenantă, afectând în mod direct calitatea vieții pacienților diagnosticați, nece...
  • Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Intestinul uman găzduiește trilioane de microorganisme care, împreună, sunt cunoscute sub numele de microbiom intestinal. Acest ecosistem complex joacă un rol fundamental în menținerea unei stări de sănătate optime, influențând difestia, funcția imunitară și multe alte procese. În prezent, mare part...
  • Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    O floră vaginală echilibrată reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor urogenitale, jucând un rol esențial în sănătatea vaginală și reproductivă. 

    Microbiomul vaginal este un sistem complex și dinamic de microorganisme care se dezvoltă în mediul vaginal. Flora vaginală este compusă, î...
Vezi toate articolele

Întrebări frecvente

  • Care este diferența dintre un laborator Bioclinica și un centru de recoltare Bioclinica?

  • În cât timp se eliberează buletinele de rezultate pentru analize?

  • Pot ridica un buletin de analize care nu este al meu?