Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Screening prenatal - trimestrul II (triplu test)

 • Metoda
  Chemiluminiscenţă, alpha software
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, 2 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  2 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Formulare de consimțământ
 • Observații

  Recoltarea se va face în săptămânile 15 -17,6 de sarcină, pe baza fișei speciale completate de medicul care urmăreşte sarcina.

140 lei

Despre analiză - Screening prenatal - trimestrul II (triplu test)

Generalități

Trisomia 21, cunoscută şi că Sindromul Down, este o afecţiune genetică datorată prezenţei unui cromozom 21 suplimentar. În majoritatea cazurilor, defectul genetic nu este transmis de către părinţi, el fiind urmarea unei erori spontane apărute în diviziunea celulelor. Sindromul Down asociază faciesul caracteristic, hipotonia musculară cu un grad variat de retard psihic. Mulţi dintre pacienţi prezintă şi probleme cardiace. În cadrul Laboratoarelor Bioclinica, afecţiunea poate fi detectată la făt prin: dublu test, triplu test sau cvadruplu test în funcţie de vârsta sarcinii.

Semnificație clinică

Triplu testul se efectuează între săptămânile 15-17,6 de sarcină şi presupune determinarea markerilor serici AFP, HCG şi ESTRIOL LIBER. Valorile obţinute se introduc într-un program special, alături de alte date: vârsta mamei (riscul creşte peste 35 de ani), măsurătorile echografice (diametrul biparietal), greutatea maternă, sarcină spontană sau obţinută prin reproducere asistată, existenţa unei sarcini anterioare cu Sindrom Down, statusul de fumătoare/nefumătoare al mamei şi prezenţa sau nu a diabetului zaharat matern. Softul calculează un multiplu de mediană (MoM) pentru fiecare marker, luând în calcul toate datele menţionate şi stabileşte un risc estimativ al sarcinii Un risc mai mare sau egal cu 1:100 pentru trisomia 18 și/sau 13 necesită investigații suplimentare. Un risc mai mare sau egal cu 1:250 trebuie investigat suplimentar pentru a stabili dacă fătul este afectat sau nu de Sindrom Down, trisomie 18 sau trisomie 13. Un MOM mai mare dau egal cu 2,5 pentru AFP încadrează pacienta în categoria de risc crescut pentru defectul de tub neural fetal, fiind necesare investigaţii suplimentare în acest sens.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru