Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

CA 125

CA 125 - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, 3 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
47 lei

Despre analiză - CA 125

Generalități

CA 125 este un marker tumoral măsurat prin utilizarea anticorpului monoclonal OC 125. Determinantul antigenic CA 125 are o structură proteică, fiind localizat pe o glicoproteină cu greutate moleculară mare.

Semnificație clinică

Nivelul CA 125 este crescut într-un procent mare în cazul tumorile ovariene non-mucinoase de origine epitelială. Nu se gaseşte pe suprafaţa epiteliului ovarelor normale.

Deşi cele mai mari valori ale CA 125 sunt întâlnite în cazul carcinomului ovarian, valori crescute pot fi întâlnite şi în alte afecţiuni maligne, cum ar fi cele localizate la nivelul endometrului, sânului, tractului gastrointestinal.

Un nivel crescut poate fi întâlnit şi în afecţiuni benigne: chiste ovariene, metaplazie ovariană, endometrioză, cervicită, uter miomatos, pancreatită acută sau cronică, afecţiuni gastrointestinale, insuficienţă renală, boli autoimune, ciroză, hepatită. Un nivel uşor crescut al acestui marker poate să apară la începutul sarcinii.

Deşi este relativ nespecific, este totuşi cel mai important marker tumoral utilizat în monitorizarea terapiei şi a evoluţiei pacientelor cu carcinom ovarian seros.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele