Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

CA 19-9

CA 19-9 - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  8 ore la 18 - 25°C, 2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
47 lei

Despre analiză - CA 19-9

Generalități

CA 19-9 este un antigen asociat tumorilor, care este reactiv faţă de un anticorp care a fost produs ca şi răspuns la imunizarea cu o linie celulară a cancerului de colon uman. Cu toate acestea, CA 19-9 s-a dovedit a fi mai util în diagnosticul şi managementul pacienţilor cu cancer de pancreas, în comparaţie cu cancerul de colon.

Semnificație clinică

În prezent CA 19-9 este cel mai util marker pentru diagnosticul diferenţial al afecţiunilor pancreatice benigne, respectiv maligne, în asociere cu ecografia şi/sau computer tomografia (CT).

Nivelul de CA 19-9 poate fi, de asemenea, crescut în ordinea descrescătoare a frecvenţei, în cancerul biliar, hepatic, gastric, de colon, esofagian şi în cancere non-gastrointestinale.

Nivelul de CA 19-9 poate fi moderat crescut în afecţiuni benigne digestive (ulcer gastroduodenal, colite inflamatorii, polipoza rectocolică), hepatobiliare (ciroza, hepatite virale, colestaza, colecistita), pulmonare (bronhopatii severe) şi pancreatice (pancreatite acute sau cronice, cu valori crescute în formele acute).

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele