Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

PSA liber

PSA liber - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, > 2 zi la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Această analiză poate fi recomandată bolnavilor cu afecțiuni oncologice, de către medicii din specialitățile clinice: oncologie, hematologie și urologie.

  Se recomandă recoltarea înaintea efectuării unei manevre asupra prostatei (tuşeu rectal, masaj prostatic, biopsie prostatică, prostatectomie) sau la minimum 3 săptămâni de la efectuarea acestora. Înaintea recoltării se evită mersul pe bicicletă şi exerciţiile fizice de tip fitness.

44 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - PSA liber

Generalităţi

Antigenul specific prostatic (PSA) este o serin protează de natură glicoproteică, produsă în principal de epiteliul glandular al prostatei, de unde este eliberată în cantităţi mari în lichidul seminal. Funcţia majoră a PSA constă în clivarea proteolitică a proteinelor formatoare de gel din lichidul seminal, cu lichefierea gelului seminal şi creşterea mobilităţii spermatozoizilor.

Valoarea clinică

Valori scăzute de PSA au fost găsite în sânge datorită scurgerilor de PSA de la nivelul prostatei.

Niveluri crescute de PSA în ser sunt asociate cu patologia prostatei (prostatită, hiperplazia prostatică benignă, cancerul de prostată).

PSA apare sub trei forme în sânge:

 • PSA complexat cu alfa -1 antichimotripsina (inhibitor de serin proteaze) - forma majoră
 • PSA liber (forma inactivă, în cea mai mare parte)
 • PSA complexat cu alfa 2-macroglobulina (nu este detectabil cu testele actuale, datorită mascării epitopilor PSA de către alfa2-macroglobulină)

Procentul de PSA liber din cantitatea totală de PSA seric este semnificativ mai mare în cazul pacienţilor cu hiperplazie benignă a prostatei, comparativ cu pacienţii cu cancer de prostată.

Determinarea procentului de PSA liber în cazul pacienţilor cu valori ale PSA total între 4-10 ng/mL şi tuşeu rectal fără suspiciune de cancer, este util pentru diagnosticul diferenţial între cancerul de prostată şi afecţiunile benigne ale prostatei.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele