Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

CA 72-4

CA 72-4 - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  30 zile la 2-8°C, 3 luni la -20°C (a se congela o singură dată)
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
60 lei

Despre analiză - CA 72-4

Generalități

Testul măsoară glicoproteina TAG 72, asociată tumorilor, cu o structură asemanatoare mucinei.

Semnificație clinică

Testul este util mai ales în monitorizarea tratamentului carcinoamelor gastrice şi ovariene.

Valori crescute de CA 72-4 serice sunt găsite în cazul pacienţilor cu diverse afecţiuni benigne: pancreatită, ciroză hepatică, boli pulmonare, boli reumatice, afecţiuni ginecologice, tumori ovariene benigne, chiste ovariene, afecţiuni ale glandei mamare şi tulburări benigne ale tractului gastrointestinal.

În cazul carcinomului gastric există o corelaţie între stadiul bolii şi nivelul CA 72-4. După intervenţia chirurgicală, nivelul de CA 72-4 revine la normal şi rămâne în intervalul de referinţă, în cazul în care ţesutul tumoral nu mai este prezent. În 70% din cazurile de recidivă, nivelul de CA 72-4 creşte înaintea sau în acelaşi timp cu diagnosticul clinic al recidivei. Exista date care indică faptul că nivelul de CA 72-4 are valoare prognostică preoperator.

Sensibilitatea diagnosticului pentru CA 72-4 este mai mare decât pentru CA 125 în cazul carcinomului ovarian de tip mucinos. Utilizarea combinată a celor doi markeri oferă un plus de sensibilitate diagnosticului.

În cazul carcinomului colorectal există o corelaţie între nivelul de CA 72-4 şi stadiile clinice Dukes. După o rezecţie completă se constată o scădere marcată a CA 72-4. La controalele pe termen lung, concentraţiile de CA 72-4 rămân ridicate atunci când este prezentă o tumoare reziduală. Folosirea combinată a CA 72-4 şi CEA creşte sensibilitatea diagnosticului în controlul recidivelor post-operatorii.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele