Totul despre menopauză
Menopauza este o etapă semnificativă în viața fiecărei femei, marcând sfârșitul ciclurilor menstruale și al perioadei fertile. Această tranziție are loc, de obicei, între vârsta de 45 și 55 de ani, dar poate varia de la femeie la femeie. Menopauza este un proces complex ce implică schimbări fizice, hormonale și emoționale care afectează profund și inevitabil sănătatea și starea femeilor.
Cuprins articol
Ce este menopauza?
Menopauza este un proces biologic normal ce are loc în momentul în care ovarele produc gradual din ce în ce mai puțin estrogen și progesteron, rezultând în oprirea ovulației și menstrelor.
Perioada premergătoare menopauzei este cunoscută sub numele de perimenopauză și este caracterizată de declinul funcției ovariene. În perimenopauză, datorită fluctuațiilor hormonale, femeile pot experimenta cicluri menstruale neregulate, bufeuri, transpirații nocturne, schimbări bruște de stare, printre altele.
Se consideră că o femeie a ajuns la menopauză în momentul în care trec 12 luni fără a avea o menstruație. Chiar dacă menopauza marchează finalul perioadei reproductive, aceasta reprezintă și începutul unei noi etape din viață, ce presupune atât provocări cât și momente de liniște și calm.
Care sunt simptomele și efectele menopauzei?
Simptomele menopauzei variază de la femeie la femeie. În timp ce unele femei resimt doar disconforturi minore, altele se pot confrunta cu provocări mai mari. Printre cele mai comune simptome în perimenopauză și menopauză se numără:
- Bufeurile. Acestea sunt reprezentate de senzația de temperatură crescută la nivelul feței, gâtului și pieptului. De multe ori sunt însoțite de transpirații și înroșirea pielii și pot fi destul de intense, având un efect disruptiv asupra activităților zilnice. Bufeurile pot apărea în orice moment al zilei și durează, în medie, câteva minute. Statisticile arată că 8 din 10 femei care tranzitează spre menopauză resimt bufeuri.
- Transpirații nocturne. Atunci când bufeurile au loc noaptea, acestea se transformă în transpirații nocturne ce afectează somnul. Cauzate de schimbările hormonale, mai specific de reducerea nivelului de estrogen și progesteron, aceste transpirații nocturne sunt comune în rândul femeilor ce trec prin menopauză.
- Schimbări de dispoziție. Caracterizate de trecerea bruscă și intensă de la o emoție la alta, schimbările de dispoziție includ anxietate, iritabilitate, furie și sensibilitate crescută. Scăderea nivelului de estrogen impactează funcțiile creierului și are un efect direct asupra nivelului de serotonină (hormonul fericirii), ducând către stări volatile, stres și oboseală. De asemenea, factori externi precum calitatea somnului, pot interfera cu schimbările hormonale, intensificând stările negative. Femeile care se confruntă cu dificultăți de dispoziție, suportul din partea familiei, prietenilor, doctorilor și specialiștilor în sănătate mentală poate fi extrem de benefic.
- Probleme cu somnul. Schimbările hormonale și fizice din această perioadă pot afecta capacitatea creierului de a regla perioada de somn, ducând la dificultăți în a adormi și a avea un somn neîntrerupt. Pe lângă acestea, alte simptome specifice menopauzei (precum transpirațiile nocturne) pot contribui negativ la calitatea somnului.
- Uscăciune vaginală. Estrogenul joacă un rol esențial în menținerea mucoasei vaginale. Atunci când nivelul acestuia scade în perimenopauză și menopauză, glandele vaginale încep să producă din ce în ce mai puțin fluid în mucoasă, rezultând uscăciune vaginală ce duce la disconfort, mâncărimi, dureri în timpul actului sexual și risc crescut de infecții.
- Scăderea libidoului. Uscăciunea vaginală și disconfortul din timpului actului sexual, în combinație cu alte schimbări hormonale, pot impacta și dorința de activitate sexuală. De asemenea, schimbările de dispoziție și volatilitatea emoțională pot influența negativ libidoul. În final, dorința de intimitate și sexualitate este dictată de o intersecționalitate complexă.
- Încetinirea metabolismului. Scăderea nivelului estrogenului duce și la o încetinire a metabolismului care rezultă, printre altele, în creșterea în greutate și oboseală crescută. Datorită acestui fapt, nivelul de energie este impactat și au loc schimbări esențiale legate de înmagazinarea grăsimilor și utilizarea surselor de energie.
În afară de aceste simptomele, menopauza poate avea un efect și asupra sănătății oaselor și sănătății cardiovasculare, crescând riscul de osteoporoză și de prolaps al organelor pelviene.
Cum să navighezi perioada menopauzei?
Deoarece menopauza vine cu anumite schimbări și provocări, este important ca fiecare femeie să fie pregătită să traverseze această perioadă a vieții echipată cu toate cunoștințele necesare. Există mai multe metode prin care te poți asigura că simptomele menopauzei nu îți afectează calitatea vieții și că poți continua să te bucuri de-a lungul acestei tranziții.
Schimbări în stilul de viață
Cele mai ușor de implementat schimbări sunt cele legate de stilul de viață. Știm cu toții că o dietă sănătoasă și un regim constant de exerciții și mișcare sunt esențiale pentru bunăstare, dar nu întotdeauna ne motivăm să le dăm curs. Însă, în perioade de tranziție precum menopauza, putem fi mult mai motivate să mâncăm mai sănătos și să introducem cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.
În plus, iată ce poți face pentru a-ți ușura tranziția:
- Evită substanțele inflamatorii: încearcă să limitezi consumul de alcool, zahăr și cafea.
- Minimizează, pe cât posibil, stresul: nu ne putem feri în totalitate de stres, dar putem cu siguranță să căutăm metode de a-l gestiona mai eficient; exercițiile de respirație, yoga și meditația pot fi foarte utile.
- Pregătește-ți camera de somn: aerisește-ți camera înainte de somn și asigură-te că este răcoroasă; de asemenea, mai ales dacă ai bufeuri și transpirații nocturne, e important să ai pe noptieră un pahar cu apă;
- Ai grijă de sănătatea vaginală: în cazul în care te confrunți cu uscăciune vaginală, discută cu medicul tău despre opțiunea de a utiliza un lubrifiant vaginal.
- Renunță la fumat: știi deja că fumatul este dăunător sănătății, dar știai că poate înrăutăți simptomele menopauzei? Pentru a avea o tranziție mai ușoară, lasă-te de acest obicei nesănătos.
- Menține-ți sănătatea oaselor: atât mișcarea, cât și o dietă bogată în calciu și suplimentele cu vitamina D pot susține sănătatea oaselor și reduce riscul de osteoporoză.
Ține cont de aspectele psihologice și sociale
Menopauza poate avea implicații sociale, impactând atât relațiile personale, cât și pe cele profesionale, și provocând schimbări importante în ritmul și cadența vieții de zi cu zi. De aceea, este important să fii conștientă de schimbările emoționale și fizice asociate cu menopauza, deoarece acestea pot fi dificil de navigat. Chiar dacă reprezintă o provocare, aspectele psihologice pot fi mediate prin menținerea unui grup social de suport, comunicare deschisă și îngrijire de sine.
Înțelegând, din timp, la ce să te aștepți atât în perioada de perimenopauză, cât și în menopauză, te poți pregăti și asigura că dispui de suportul și resursele necesare pentru a face față acestei schimbări. Ține minte, menopauza este o perioadă normală, naturală și merită un dialog deschis.
Bazându-te pe studiile clinice din prezent, suportul medicilor specialiști, dar și pe grupul tău de apropiați, poți să îți asiguri starea de bine.
Terapia hormonală: beneficii și riscuri
Pentru anumite femei, terapia hormonală poate reprezenta o opțiune viabilă care să le ajute în atenuarea simptomelor și menținerea stării de bine. Terapia hormonală poate fi administrată doar la recomandarea medicului tău specialist, în urma unor investigații care să ateste faptul că este potrivită pentru tine.
În cazul în care medicul specialist îți recomandă acest gen de terapie, te poți aștepta la beneficii precum:
- Atenuarea simptomelor menopauze (bufeuri, uscăciune vaginală, schimbări de dispoziție).
- Reducerea riscului de osteoporoză și fracturi.
- Protejarea împotriva riscurilor cardio-vasculare (prin reglarea colesterolului)
- Îmbunătățirea funcției cognitive (și reducerea riscului de dezvoltare a afecțiunilor asociate cu declinul cognitiv).
În același timp, e important de știut că terapia hormonală poate implica și anumite riscuri pentru anumite persoane care au predispoziții spre anumite afecțiuni. Dintre aceste riscuri menționăm creșterea riscului de a dezvolta cancer de sân, riscuri cardiovasculare, creșterea riscului de hiperplazie endometriala și altele. De aceea, este important să discuți cu medicul tău. Numai medicul specialist, în funcție de starea ta de sănătate, istoricul medical și riscurile asociate, îți va putea recomanda cea mai bună cale de a naviga menopauza și soluțiile medicale potrivite.
Ce analize medicale să faci când intri la menopauză
În perioada de perimenopauză sau atunci când suspectezi că se apropie menopauza, este recomandat să discuți cu medicul tău și să faci următoarele teste de laborator:
FSH: măsoara nivelul hormonului de stimulare foliculară — un nivel crescut va indica apropierea de perimenopauză sau chiar menopauză.
FSH (hormon foliculostimulant)Estrogen (estradiol): nivelul de estrogen scade când se apropie menopauza; rezultatele acestei analize, combinate cu rezultatele obținute la testul FSH vor ajuta medicul specialist să aibă o mai bună înțelegere a schimbărilor hormonale.
EstradiolTSH: hormonul de stimulare tiroidiană evaluează funcția tiroidei și poate clarifica dacă simptomele resimțite se datorează menopauzei sau hipotiroidismului.
TSH (hormon hipofizar tireostimulator bazal)LH: măsoară nivelul de hormon luteinizant pentru a confirma începutul perimenopauzei.
LH (hormon luteinizant)De asemenea, având în vedere riscurile asociate cu dezvoltarea anumitor afecțiuni precum boli cardiovasculare sau osteoporoză, medicul îți poate recomanda următoarele analize de laborator:
- Colesterol total: pentru a verifica dacă există afecțiuni metabolice sau boli hepatice.
- HDL colesterol: evaluează riscul de boli cardiovasculare.
- LDL colesterol:evaluează riscul de boli coronariene.
- LDL oxidat: evaluează riscul de ateroscleroză.
- Glicemie
- Vitamina D: esențială pentru sănătatea oaselor.
- Examen citologic în mediu lichid
- FT4: importantă pentru a evalua hormonii tiroidieni.
Ce trebuie să reții despre menopauză
Menopauza este o etapă naturală și inevitabilă în viața oricărei femei. Atunci când te apropii de această perioadă sau când o tranzitezi, asigură-te că ii acorzi atenția necesară și că ai parte de înțelegere și suport. Pune-te la curent, din timp, cu diversele experiențe și provocări pe care le presupune menopauza și acceptă această etapă cu reziliență, înțelepciune și optimism.
Prioritizează-ți starea de bine, îngrijește-te de nevoile tale și apelează la suportul medical atunci când ai nevoie. Nu uita, cei apropiați îți sunt aliații principali. Discută deschis cu ei și continuă să faci lucrurile care îți aduc bucurie.